StoryEditor

´Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja mojih izjava´

Piše D  /  16.07.2019., 03:07h

"Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija. 

Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU-a, pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstva prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je nužna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća.

To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti", priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjednog posjeta Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je hrvatskoj predsjednici rekao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da "govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku".

"Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje natrag u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil", rekla je za švicarsku televiziju.

Također je rekla da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više puta potvrdili da se ne koriste "pretjeranom silom".

"Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći", rekla je hrvatska predsjednica koja je prije odlaska u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.   

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:23