Article_Top_970x250

Oštre reakcije iz RS-a: "Dayton 2" pusta želja Izetbegovića, raspakiranje može dovesti do raspada

o najnovijem istupu

Oštre reakcije iz RS-a: "Dayton 2" pusta želja Izetbegovića, raspakiranje može dovesti do raspada

sij 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Milan Petković, potpredsjednik NS RS-a, kaže da, što se tiče Srpske, nije sporan Dayton 2, ali samo na način da BiH bude i formalno konfederacija, odnosno da se povećaju nadležnosti entiteta, ili da se u najgorem slučaju vrate one nadležnosti koje su bile u Daytonu 1.

Izjava šefa SDA Bakira Izetbegovića, koji smatra da se mora doći do takozvanog "Daytona 2", na način da bi konačni rezultat bila BiH s multietničkim regijama, naišla je na oštre reakcije, a iz Srpske mu je poručeno da raspakiranja Daytona nema bez pristanka RS-a, te da su sve ostalo samo puste želje, pišu Nezavisne.com.

"BiH mora dobiti mehanizme koji će deblokirati ove blokade kojima trenutačno svjedočimo. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, mislim da moramo doći do takozvanog Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša BiH - ovo je multietnička zemlja, ovo nije zemlja koja treba biti podijeljena na troje... Ona mora biti miješana. Dugo to traje, ali mislim da će to biti finalni rezultat - BiH s multietničkim regijama", rekao je Izetbegović za N1.

Oštre reakcije iz Republike Srpske

Milan Petković, potpredsjednik NS RS-a, kaže da, što se tiče Srpske, nije sporan Dayton 2, ali samo na način da BiH bude i formalno konfederacija, odnosno da se povećaju nadležnosti entiteta, ili da se u najgorem slučaju vrate one nadležnosti koje su bile u Daytonu 1.

"Svako drugo raspakiranje Daytona moglo bi samo dovesti do raspada države BiH, a nikako do njene unitarizacije kao što to želi Bakir Izetbegović. On očito želi nastaviti ideologiju svog oca", naveo je Petković u izjavi za Nezavisne.com.

Davor Šešić, zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, podsjeća da se o Daytonu 2 dugo govori, te da on može biti prihvatljiv samo kada na to pristane Srpska, u okvirima u kojima je sada i u boljim uvjetima, odnosno većom neovisnošću Srpske.

"A to kako Bakir i FBiH vide Dayton 2 je apsolutno neprihvatljivo i to je ono što oni zovu unitarna BiH. To su samo njihove puste želje", naveo je Šešić.

Kožul: Priziva međunarodne administracije, a napada susjede potpisnice

Predrag Kožul, zastupnik u parlamentu BiH i visoki funkcionar HDZ-a BiH, ističe da su nasilne i jednostrane promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma stvorile neodrživ ustavni i zakonski okvir za BiH. Kako dodaje, najbolje se na aktualnom primjeru Mostara vidi koliko su međunarodne intervencije pogubne.

"S Izetbegovićem se mogu složiti samo o tome da je BiH multietnička i da je to upravo duh i bogatstvo ove zemlje. Ustavna rješenja moraju u najvećoj mjeri uvažavati tu multietničnost i prava naroda. Mi ta rješenja vidimo u zemlji koja je decentralizirana, podijeljena, ali produktivno podijeljena na ravnopravne federalne jedinice u kojima se malobrojnijima ne prijeti nametanjem ustavnih, zakonskih i kadrovskih rješenja", kaže Kožul za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, prizivati različite međunarodne administracije da nam riješe političke probleme u zemlji, a istovremeno napadati prve susjede i potpisnike Daytonskog sporazuma zbog interesa za te političke probleme i situaciju u zemlji, nije logično, niti doprinosi rješenju. 

"Rješenju ne doprinosi ni pronalaženje rasista među onim drugima. Rješenje je u međusobnom uvažavanju unutar nas", naglašava Kožul. Izetbegović je, između ostalog, rekao i da je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden sudjelovao u kreiranju Daytonskog sporazuma i kreiranju mira u BiH. 

"Tako je BiH njegov projekt. Možemo očekivati da će napraviti konkretne korake s obzirom i na njegova predizborna obećanja. Samo ne treba očekivati da će se odmah baviti Balkanom. SAD ima pobunu, tako da ćemo vidjeti kako će proći sve ovo s inauguracijom. Ali očekujem da će do kraja 2021. krenuti pritisak od SAD-a, koordiniran s Bruxellesom, da se napravi funkcionalna država BiH", rekao je lider SDA, te dodao da će se situacija u BiH teško promijeniti "nekim blagim i mlakim pristupom".

Dnevnik.ba