StoryEditor
porezna prijevara

Oštetili proračun Srbije za oko dva milijuna eura: Uhićeno 25 osoba

Piše fena  /  27.03.2023., 21:19h

Više od dva milijuna eura teška je porezna prijevara zbog koje su vlasti u Srbiji uhitile 25 osoba, a za još tri se traga, priopćila je u ponedjeljak Porezna uprava Srbije (PUS).

U zajedničkoj akciji koju su provele porezna policija i MUP, 25 osoba je uhićeno, a u tijeku je potraga za još troje koji se terete za suučesništvo u izdavanju lažnih faktura kojima je državni proračun Srbije oštećen za više od od 246 milijuna dinara, što je nešto više od 2,084 milijuna eura.

Uhićeni su osumnjičeni za poreznu prijevaru u vezi s porezom na dodanu vrijednost, pranje novca, te udruživanje radi kaznenih djela i neosnovano dobivanje i korištenje kredita i drugih pogodnosti.

"Dvoje osumnjičenih su od 1. siječnja 2021. do 15. kolovoza 2022. godine organizirali skupinu koja je počinila porezne prijevare s još 26 osoba, među kojima su i oni koji su se vodili kao formalni vlasnici tvrtki ‘osnovanih s prijevarnim namjerama‘", navodi se u priopćenju.

Porezna prijevara se temeljila na lažnom međusobnom fakturiranju između većeg broja tvrtki i gospodarskih subjekata, a da u duljem vremenskom razdoblju niti jedno od tih gospodarskih društava nije imalo obvezu plaćanja PDV-a.

Osumnjičene će, uz zajedničku kaznenu prijavu, preuzeti posebni odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, dodaju u Poreznoj upravi. 

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 00:25