Article_Top_970x250

Oštar odgovor bugojanskom šovinistu: Seli ti u zemlju čije tuđice koristiš

reakcija

Oštar odgovor bugojanskom šovinistu: Seli ti u zemlju čije tuđice koristiš

tra 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Bild.ba

Brutalan odgovor šovinistu Omerinoviću uputio je vijećnik Općinskog vijeća iz Posušja Mario Šušnjar (Hrvatska seljačka stranka).

Javnost je ostala zgrožena šovinističkim komentarima koje je općinski vijećnik Senedin Omerinović u Bugojnu uputio predsjedatelju Miroslavu Zeliću. Naime, spomenutom Omerinoviću zasmetalo je što Miroslav Zelić, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno, govori hrvatskim jezikom.

Ovakva situacija možda ne bi bila čudna da se ne događa u 2021. godini, daleko nakon rata. Stoga žalosti činjenica da u ovom srednjobosanskom gradiću gledamo ovakve scene netrpeljivosti i mržnje te nepoštivanja prava jednog od tri konstitutivna naroda koja su propisana i zajamčena Ustavom.

Omerinović je rekao kako ne razumije jezik kojim Zelić govori i kako mu je potreban prevoditelj te je poručio kako je “bosanski jedini jezik kojim se”, po njemu, “može govoriti u Bugojnu”. “Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni biti. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski”, dobacio je Zeliću vijećnik Semedin Omerinović koji, nakon istupanja iz Nezavisne liste, djeluje kao samostalni vijećnik.

Brutalan odgovor šovinistu Omerinoviću uputio je vijećnik Općinskog vijeća iz Posušja Mario Šušnjar (Hrvatska seljačka stranka).

Šušnjar je poručio Omerinoviću kako je hrvatski jezik jedan od službenih jezika u BiH, prenosi Bild.ba.

– Žalosno je što se događa u Bugojnu. Vijećnik Semedin Omerinović “Selmaća” osporava pravo na korištenje jednog od službenih jezika u BiH. Naš, hrvatski jezik. Mojim kolegama Miroslavu Zeliću i Luciji Pavlović poručuje da “odsele u Hrvatsku jer u BiH hrvatski jezik ne postoji” ako namjeravaju isti koristiti u BiH – piše Šušnjar na Facebooku. Dodaje kako je to “teška povreda Ustavnog i ljudskog prava BiH”.

Šušnjar smatra da se Omerinović treba ispričati kolegama iz vijeća koje je uvrijedio.

– Ovim putem kao kolega vijećnik ispred Hrvatske seljačke stranke BiH dajem punu podršku hrvatskim kolegama vijećnicima u Bugojnu koji se bore protiv svojevrsnog apartheida. Od vijećnika Omerinovića očekujem ispriku za cjelokupni državotvorni hrvatski narod u BiH, a posebnu ispriku duguje kolegi Zeliću i kolegici Pavlović. Naime, dotični vijećnik nije imao problema s razumjevanjem mog, hrvatskog jezika dok je posjećivao koride od Kupreških vrata do Neuma – rekao je.

Poručio mu je da, umjesto što drugima dijeli savjete o selidbi, on odseli u zemlju čije tuđice koristi.

– Vođen njegovim razmišljanjem, manirima ili ideologijom, nazovite kako hoćete, mogu ga “poselamit” i poručiti mu da on odseli u zemlju čije posuđenice koristi. Svi mi znamo koja je to zemlja – zaključio je Šušnjar.

Dnevnik.ba