Article_Top_970x250

Ostao bez ministarske pozicije pa sad traži 164.000 KM odštete od države

Bakir Dautbašić

Ostao bez ministarske pozicije pa sad traži 164.000 KM odštete od države

lip 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na glavnoj raspravi po tužbi Bakira Dautbašića protiv Bosne i Hercegovine, svjedoci su govorili o šteti pretrpljenoj po više osnova zbog pritvora, mjera zabrane i sudskog postupka koji je vođen protiv njega a koji je okončan oslobađajućom presudom.

Svjedoci, a i sam podnositelj tužbe, posvjedočili su kako je Dautbašić ostao bez ministarske pozicije uslijed uhićenja i mjera zabrane izrečenih u okviru postupka. Po ovom osnovu izgubljene koristi Dautbašić traži naknadu od oko 164.000 konvertibilnih maraka (KM), koja se ogleda u razlici između primanja tajnika i ministra, odnosno pozicije na kojoj je bio i na kojoj je trebao biti.

Svjedoci su rekli da je u prosincu 2015. Savez za bolju budućnost (SBB) odlučio da Dautbašića predloži za ministra prometa i komunikacija BiH, a u dokumentu ove stranke se navodi da je taj prijedlog upućen Vijeću ministara 11. siječnja 2016., na dan kada je Dautbašić uhićen.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je i sam bio optužen i oslobođen u istom predmetu, kazao je na glavnoj raspravi da je vođena “agresivna medijska kampanja”. “Predsjedništvo stranke je odlučilo da imenuje drugog kandidata jer je napravljena atmosfera u koje ne bi mogao da radi posao na očekivani način”, rekao je Radončić.

Umjesto Dautbašića, predložen je Ismir Jusko, koji je na ročištu kazao kako je bilo upitno da Dautbašić može obavljati funkciju kada mu je kretanje ograničeno na Kanton Sarajevo. “Da nije uhićen i da nije bio postupak, Dautbašić bi bio ministar”, rekao je Jusko.

Vještak ekonomske struke Nedeljko Timarac izračunao je da razlika između primanja iznosi 164.148 KM po osnovu neto plata, regresa te poreza i doprinosa, piše BIRN.

Dnevnik.ba