StoryEditor

Osnivači radikalnog islamističkog portala SAFF bivši pripadnici odreda El-mudžahid

Piše D  /  14.08.2018., 10:08h

Tužiteljstvo BiH, niti bilo koja druga institucija u BiH, nije reagirala nakon što su u javnost dospjeli dokumenti koji nedvosmisleno potvrđuju da su glavni urednik, direktor i osnivači islamističkog portala i časopisa SAF bili pripadnici zloglasnog odreda El mudžahid. Osim medija u Srpskoj koji su objavili tu informaciju, nitko se nije oglasio zbog činjenice da Ezher Beganović, Nasuf Bušatlić, Nedim Haračić i Adnan Pezo i danas nastavljaju da truju medijski prostor u BiH.


U ratu mudžahedini, danas novinari. U međuvremenu osnivači i zvanično glasilo NVO Aktivna islamska organizacija koja je 2004. zabranjena u BiH zbog povezanosti s terorističkim napadom 11. rujna u SAD.

- SAF je radikalno ekstremističko glasilo koje iznosi stavove mudžahedina i njega vode oficira Odreda El Mudžahedin. Beganović je bio sigurnjak, Bušatlić emir Odreda. Naravno, ne samo sa zločinima mudžahedinima već i ubojstvima povratnika, ali i veza s 11. septembrom bili su dovoljan povod da pravosudne i policijske institucije povedu istragu protiv ovih lica - kaže Dževad Galijašević, stručnjak za sigurnost i terorizam.

Ono što je odred El Mudžahid započeo u Srednjoj Bosni čisteći je od Srba i Hrvata, poslije rata nastavljeno je preko portala i časopisa SAF s kojih se širi netolerancija, čak i mržnja prema svemu što nije islamsko.

- Uopće govoreći za novinarstvo u BiH, porazno je da su u taj društveni korektiv duboko involvirani radikalni pojedinci, što je dokazano i dokumentima koje je SRNA objavila, u kojima se vidi da su to upravo pripadnici zloglasnog odreda El Mudžahid. Imamo podatke da su pripadnici sjekli glave Srbima što javnost u Srpskoj dobro zna i to je bio prvi takav slučaj i najava onoga što su kasnije radili pripadnici ID - kaže Tanja Parađina, glavni i odgovorni urednik SRNA, navodi RTRS. 

Beganović i Bušatlić bili su u komandi odreda El Mudžahid dok su Pezo i Haračić bili vojnici, svi od `93. do kraja rata. Ipak, izostala je istraga, nezvanično nikada nisu ni pozvani u Tužilaštvo BiH. Beganović je `98. dovođen u vezu sa ubojstvom policajca Ante Veljana u Travniku. Ispostavilo se da uživa jaku podršku određenih bošnjačkih struktura prvenstveno u SDA, zbog čega nije procesuiran, navodi RTRS. 

- On je više puta saslušan i bio je u pritvoru i na kraju je oslobođen, a SAF nikada nije trpio posljedice. Upravo Šefik Džaferović jeste pokrovitelj ovih lica. oni su djelovali na prostoru Srednje Bosne, AIO je formirana u Zenici, ova lica- Bušatlić i Beganović uživaju podršku kandidata za člana Predsjedništva iz SDA - tvrdi Galijašević.

I pojedini američki mediji Beganovića su dovodili u vezu s terorističkim napadima u Parizu i Briselu. Pozivajući se na informacije sa Vikiliksa, američki portal Veteran today za Beganovića navodi da je od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH sudjelovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce, kao i povratnike.

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 11:06