StoryEditor

Osniva se Udruga bh Hrvata "Prsten" u BiH

Piše D  /  06.04.2018., 12:04h

Naime, nakon brojnih sastanaka, razgovora, konzultacija i dogovora, traženja rješenja – organizacijskih, zakonskih i personalnih – u Vitezu je u srijedu u poslijepodnevnim satima održana sjednica Inicijativnog odbora Udruge Prsten u BiH, koji čini 15 članova na čelu sa Zdenkom Vukićem iz Novog Travnika.

Riječ je o Udruzi, sa svim naznakama i nakanama koje ima već odavno poznata i afirmirana sestrinska Udruga „Prsten“ bosanskih Hrvata (uskoro bosanskohercegovačkih Hrvata, op.a.) u Republici Hrvatskoj, s jasnim naglaskom na neprofitabilnost, na podršku Hrvatima u borbi za prosperitetni razvoj, u borbi za ravnopravnost, za ostanak i opstanak na svojoj rodnoj grudi. Jasno je poručeno, Udruga nije zatvorena u nacionalne okvire, otvorena je svim dobronamjernim i nema nikakve političke i stranačke predznake, uz poruku nužnosti jedinstva Hrvata u onim krucijalnim pitanjima za njihovu opstojnost u Bosni i Hercegovini, što je i „Prsten“ bosanskih Hrvata u Hrvatskoj i do sada jasno i transparentno činio.

Zadatak sjednice Inicijativnog odbora održane u hotelu „Central“ u Vitezu bio je pripremiti i organizirati Osnivačku Skupštinu Udruge koja bi se trebala održati do kraja ovoga mjeseca. Čeka se, naime, određivanje dana otvaranja Konzularnog predstavništva u Vitezu, kada će se, uz nazočnost najviših dužnosnika Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini, održati i Osnivačka Skupština Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ u Bosni i Hercegovini.

Uz članove Inicijativnog odbora sjednici u Vitezu prisutni su bili i član Predsjedništva Udruge „Prsten“ bosanskih Hrvata, Ivica Nuić i tajnik Udruge, Marijan Biškić. Nakon rasprave, prijedloga i sugestija, prihvaćen je prijedlog Statuta Udruge koji će biti usvojen na Skupštini.

Ovom prilikom, nakon ranije održanih konzultacija, za predsjednika Udruge predložen je dotadašnji predsjednik Inicijativnog odbora, Zdenko Vukić iz Travnika, a za dopredsjednike, Čule Veseli iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog. Upravni odbor će imati 52 člana a vodit će se računa o teritorijalnoj, obrazovnoj, starosnoj, spolnoj… pripadnosti i zastupljenosti. Članovi Upravnog odbora iz svog sastava će izabrati Predsjedništvo, izvršno tijelo Udruge.

Razmatran je i niz drugih pitanja, doneseno je i više raznih prijedloga odluka i zaključaka kako bi se Osnivačka Skupština mogla nesmetano i uspješno organizirati i održati.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:35