StoryEditor
rama

Osniva se nova hrvatska stranka u BiH

Piše hina  /  19.10.2022., 13:29h

Ivančević je kazao kako je činjenica da su u HDZ-u 1990. potpuno skrenuli s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006., prilikom osnutka te stranke, te su "postali priljepak HDZ-a BiH".

U Bosni i Hercegovini uskoro će biti osnovana nova stranka s hrvatskim predznakom, a formirat će je bivši članovi HDZ 1990. koji su nezadovoljni odlukom vrha te stranke da bezuvjetno surađuje s HDZ BiH i njenim čelnikom Draganom Čovićem.

Tu informaciju potvrdio je načelnik općine Rama Jozo Ivančević, koji je u uzastopnim izbornim ciklusima još od 2008. godine uvjerljivo pobijedio kandidate HDZ BiH za općinskog načelnika pretvorivši to mjesto u neosvojivo uporište oporbe.

Ta je općina, prema popisu stanovništva iz 2013. imala nešto više od 14 tisuća stanovnika, od kojih je bilo više od 10 tisuća Hrvata, no značajna je jer veliki proračun temelji na prihodima od eksploatacije vodnih resursa Ramskog jezera za proizvodnju električne energije.

Ivančević je u intervjuu za portal Ramski vjesnik kazao kako su se svi članovi općinskog odbora HDZ 1990. već ranije jasno distancirali od vodstva te stranke.

"Isključivo je to zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog suradnika Čovićeve promašene politike", kazao je Ivančević.

Nekada oštar kritičar Čovićeve politike, HDZ 1990., kojega vodi Ilija Cvitanović, uključio se u Hrvatski narodni sabor (HNS) i praktično zamrznuo oporbeno djelovanje uz obrazloženje kako je to nužno sve dok se ne promijeni izborni zakon odnosno dok se ne osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kojega ugrožava činjenica da im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva BiH.

Ivančević je kazao kako je činjenica da su u HDZ-u 1990. potpuno skrenuli s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006., prilikom osnutka te stranke, te su "postali priljepak HDZ-a BiH".

"Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi", kazao je Ivančević koji tvrdi da vlasti na višim razinama, koje kontrolira HDZ BiH, blokiraju razvojne projekte u Rami, nezadovoljni činjenicom da u toj općini ne mogu dobiti povjerenje birača.

Potvrdio je kako je stoga u pripremi osnivanje nove stranke sa sjedištem u Rami s ambicijama vezanim prije svega za rad u toj općini.

Osnivačku skupštinu najavio je za prosinac.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 23:37