StoryEditor
vlada fbih

Osmorka i HDZ predsjednici FBiH danas dostavljaju imena ministara za novu Vladu

Piše desk  /  28.03.2023., 09:03h

Nakon što su koalicijski partneri u Federaciji BiH, stranke Osmorke i HDZ prošlog tjedna u Mostaru potpisali dva sporazuma, danas bi predsjednici FBiH Lidiji Bradari trebala biti dostavljena imena novih ministara u Vladi FBiH.

Novi sastav Vlade Federacije BiH u smislu prijedloga kadrovskih rješenja za pozicije ministara trebao bi biti poznat danas nakon što stranke partneri u vlasti u FBiH Bradari dostave imena kako bi ona mogla pristupiti imenovanju Vlade FBiH.

Bradara bi nakon toga imenovanje trebala dostaviti potpredsjednicima Federacije BiH čiji je potpis za novu Vladu FBiH također potreban.

Koalicijski partneri smatraju da bi se sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada mogla održati 6. travnja, iako je izvjesno da će imenovanje nove Vlade FBIH morati biti podržano novim odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta jer potpredsjednik FBiH Refik Lendo sasvim izvjesno nema namjeru podržati sastav Vlade koji će biti bez SDA-a.

HDZ bi u novoj federalnoj Vladi dobio šest ministarstava, dok bi premijer FBiH trebao biti SDP-ov Nermin Nikšić, a ostala ministarstva pripasti strankama Trojke te NES-u i SBiH-u.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 22:24