StoryEditor

Osmica se izjasnio kako nije kriv...

Piše D  /  02.12.2020., 11:12h

"Nakon izjašnjavanja o krivici postupak ide prema sudiji koji će suditi, zakazati pretres te se nakon toga nastavlja postupak", potvrdila je za Klix.ba Mehmedagićeva odvjetnica Senka Nožica.

Ročište je počelo jutros u 9:30 sati u Sudu BiH i trajalo je veoma kratko. Postupajuća sutkinja u ovom predmetu je Edina Hadžiomerović.

Podsjećamo, Muhamed Pekić i Osman Mehmedagić su optuženi da su tijekom kolovoza zloupotrijebili službeni položaj, kao i resurse i kapacitete ove agencije radi privatnih interesa. Fotografije i informacije su došle do anonimne osobe koja je podnijela kaznenu prijavu protiv direktora OSA-e.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića i službenika te agencije Muhameda Pekića u vezi sa slučajem izuzimanja snimka u poslovnici JP Pošta u naselju Alipašino Polje.

Tužitelji sumnjaju da je snimka izuzeta protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima.

Sud BiH je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da se optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti - Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti i zabrana kontakta s zaposlenicima OSA-e BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:45