StoryEditor

Osmica ostaje bez pristupa tajnim podacima

Piše D  /  10.02.2021., 11:02h

Prema članu 59. Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, u kojem se govori o sigurnosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je "vođenje postupka zbog kaznenog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca".

S obzirom na to da se Mehmedagiću sudi pred Sudom BiH zbog kaznenog djela zlouporaba službenog položaja ili ovlasti za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina, jasno je da ne postoji zakonska osnova da aktualnom direktoru OSA-e BiH bude produžena sigurnosna dozvola.

Drugim riječima, to znači da će od 18. veljače na čelu "tajne policije BiH", odnosno OSA-e, biti osoba kojoj nije dozvoljen pristup tajnim podacima, što nije zabilježeno nigdje u svijetu, prenosi Glas Srpske.

Podsjećanja radi, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija još u studenom prošle godine obavijestio je Državni sigurnosni organ, kao nadležno tijelo u sastavu Ministarstva sigurnosti, da je zbog povrede Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH potrebno provesti dodatne sigurnosne provjere za Mehmedagića. 

Tegeltija je time praktično pokrenuo zakonsku proceduru za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima direktoru OSA-e, ali ta procedura nije okončana. Međutim, zbog isteka petogodišnjeg roka važenja sigurnosne dozvole, Mehmedagić bi po automatizmu trebao ostati bez dozvole, a time i bez fotelje, ali i radnog mjesta u OSA-i.

Naime, član 61. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH kaže da "kada osobi koja ima pravo pristupa tajnim podacima bude oduzeta dozvola, ona se proglašava prekobrojnom kad odluka postane konačna". Isti član dalje kaže da se "prekobrojna osoba raspoređuje na upražnjena radna mjesta u istoj ili drugoj instituciji, a u slučaju nemogućnosti raspoređivanja, zbog nepostojanja sličnih radnih mjesta, toj osobi prestaje radni odnos uz otpremninu utvrđenu zakonom".

Dodatna začkoljica leži u tome što Mehmedagić na odluku o odbijanju dozvole za pristup tajnim podacima ima pravo žalbe Komisiji za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera koju imenuje Vijeće ministara. 

Kao što je Glas Srpske ranije objavio, Mehmedagić je uz podršku ministara iz SDA isposlovao da u toj Komisiji sjede njemu lojalni ljudi. 

Dugogodišnji radnik službi sigurnosti Neđo Vlaški kaže da u Zakonu o OSA-i stoji da direktor može biti razriješen ako je protiv njega pokrenuti kazneni postupak.

"Zakon kaže da može, ali ne i da mora biti razriješen. Ako je točno da Mehmedagiću 18. veljače istječe sigurnosna dozvola, preostaje samo da bude primijenjen član 30. Zakona o OSA-i koji kaže da, ako generalni direktor nije u mogućnosti obavljati dužnost, to radi njegov zamjenik" objašnjava Vlaški.

Suđenje

Sud BiH potvrdio je 4. studenog prošle godine optužnicu protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagić i šefa Odjela za cyber sigurnost ove agencije Muhameda Pekića. 

Njih dvojica se terete da su zlorabili službeni položaj, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 18. prosinca prošle godine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:50