StoryEditor

Osmica dobija posao u SDA, sarajevski mediji upozoravaju na moguće paraobavještajne aktivnosti

Piše desk  /  29.03.2023., 18:57h

Smijenjeni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica, koji je nedavno zbog povezanosti s kriminalnim organizacijama i urušavanja državnih institucija, završio na američkoj crnoj listi, uskoro će dobiti novo zaposlenje.

Portal „Pressmedia“ objavio je informaciju da je lider Bakir Izetbegović naredio tajniku SDA Halidu Genjcu da sklopi s Osmicom ugovor prema kojem će čovjek s američke crne liste biti angažiran na zaštiti objekta Centrale SDA, koja se nalazi prekoputa zgrade OSA-e BiH u kojoj je dva mandata vršio zloupotrebe.

Na osiguranju objekta Centrale godinama radi i još jedan pratitelj Alije Izetbegovića, Seljahudin Zukorlić zvani Seljo.

Inače, prekoputa zgrade Centrale SDA, što potvrđuju i fotografije „Avaza“, nalazi se i ulaz u Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) i Federalnu upravu policije (FUP).

Svega desetak metara iznad nalaze se Centrala SDA i kapija na kojoj su postavljene kamere ove stranke.

Prema informacijama „Avaza“, Osmica se ne miri s odlaskom s čela OSA-e i činjenicom da je poziciju morao prepustiti Almiru Džuvi, koji je sada, dolaskom na poziciju, itekako upoznat s nepravilnostima koje je Osmica radio, ali i teško kompromitiranim kadrovima koje je ostavio u ovoj službi.

Sarajevski mediji pišu o tomu kako navodno Izetbegović i Osmica spremaju paraobavještajno praćenje OSA-e i FMUP-a. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:21