StoryEditor

Osmero djece među poginulima u turskom bombardiranju u Siriji

Piše D  /  02.12.2019., 11:12h

Najmanje je jedanaest civila, među kojima osmero djece mlađe od 15 godina, poginulo je u ponedjeljak u turskom bombardiranju blizu škole u gradu na sjeveru Sirije pod kurdskim nadzorom, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), prenosi Hina.

Tragedija se dogodila u Tal Rifaatu, gdje u sporadičnim sukobima sudjeluju turske snage i kurdski borci.

U tom gradu su i snage režima Bašara al Asada i ruski vojnici, navodi SOHR.

"Topničke granate pale su blizu škole dok su djeca izlazila" iz zgrade, rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman navodeći ujedno podatak o 21 ranjenoj osobi.

Većina žrtava su Kurdi koji su izbjegli u Tal Rifaat nakon bijega iz enklave Afrinea, nešto zapadnije, koju su 2018. zauzele turske snage.

Ankara je nakon te operacije zaprijetila napadom na Tal Rifaat, ali je turska ofenziva na grad zaustavljena zahvaljujući dogovoru s Moskvom.

Rusija se obvezala da će kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG) prisiliti na povlačenje. 

Turska je 9. listopada uz pomoć saveznika među sirijskim pobunjenicima povela ofenzivu na kurdsku miliciju YPG koju smatra "terorističkom" organizacijom kako bi je udaljila od svoje granice.

No sporadični sukobi se nastavljaju premda je Ankara dvaput pristala na primirje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se "terorističke skupine" još nisu povukle iz Minbeja i Tal Rifaata iz kojih se YPG mora povući na temelju rusko-turskog dogovora.

Ofenziva je omogućila turskoj vojsci da oslobodi pojas uz granicu dug 120 km. U sukobima je poginulo 150 civila a više od 300.000 ljudi je raseljeno, pokazuju podatci SOHR-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:09