Article_Top_970x250

Osmanović: U ponedjeljak sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH

pregovori o uspostavi vlasti

Osmanović: U ponedjeljak sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH

lis 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Potpredsjednik SDA i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je za N1 da će u ponedjeljak biti održan sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a o formiranju vlasti u BiH.

"Mi se nadamo i činimo sve da dođe do formiranja Vijeća ministara. Vi ste vidjeli da je SDA aktivni sudionik u svemu tome. Mi smo davali razne mogućnosti da se formira Vijeće ministara. Da u tijeku od šest mjeseci dostavi ANP Vijeće ministara ili ministar obrane. Ili da to uradi predsjedatelj Predsjedništva BiH, jer to je obveza BiH", kazao je Osmanović za N1.

Poručio je da je zakon jasan i da nitko nema pravo kršiti ga.

"S te strane je došlo do kočenja u formiranju Vijeću ministara BiH, jer imate SNSD i Milorada Dodika koji apriori, i prije nego što je formirano Vijeće ministara, ističe da se neće poštovati zakon i Ustav i to moramo izvesti na čistac. Ili ćemo poštovati Ustav i zakon ili ćemo imati ovakvo Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Cijenim da će doći do približavanja stavova i da će i Dodik i ostali shvatiti da je u osnovi svega Ustav i zakon".

Na pitanje kada možemo očekivati formiranje vlasti, Osmanović navodi da će već u ponedjeljak biti održan sastanak.

"Imamo sastanak s HDZ-om BiH već u ponedjeljak, gdje želimo dodatno približiti stavove ove dvije političke stranke. Nakon toga bi se moglo očekivati da dođe do sastanka tri političke stranke (SDA, HDZ BiH i SNSD) i drugih političkih stranaka koje participiraju u vlasti. Prije svega da vidimo redoslijed poteza", poručio je.

Dnevnik.ba