StoryEditor
nešto sporno?

Osmanović: Nitko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika

Piše desk  /  17.02.2022., 12:13h
‘‘Nitko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine jamči slobodno izražavanje vjerskih osjećaja‘‘, navodi u priopćenju za javnost Adil Osmanović, potpredsjednik SDA BiH.

"Obilježavanje slamanja ofenzive Vojske Republike Srpske na Hasinom brdu u veljači 1994. godine, koja je trebala biti uvod u zauzimanje Bihaća, predstavlja legalan i normalan postupak, koji ne može biti inkriminiran. Neka institucije rade svoj posao, ali prijava koju su podnijeli iz RS je besmislena i predstavlja samo gubljenje vremena", navodi u priopćenju za javnost Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedatelj Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. '

'Nitko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine jamči slobodno izražavanje vjerskih osjećaja. Po presudama međunarodnih sudova, kao i relevantnim rezolucijama Opće skupštine i Vijeća sigurnosti, Armija RBiH je proglašena jedinom legalnom vojnom snagom koja je branila državu Bosnu i Hercegovinu od agresije'', kazao je Osmanović, te dodao: ''Pripadnici Armije RBiH nisu osuđeni za genocid, istrebljenje, progon i ni za jedan zločin protiv čovječnosti koji je, po međunarodnom pravu, definiran kao zločin počinjen u okviru sustavnog ili rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo''. 

S druge strane, navodi u priopćenju Osmanović, pripadnici drugih vojnih formacija su pred međunarodnim i domaćim sudovima osuđeni za brojne zločine protiv čovječnosti uključujući progon i istrebljenje, a na koncu i za genocid u Srebrenici. 

''Pripadnici Armije RBiH nemaju se čega stidjeti, niti plašiti. S druge strane, očigledno je da oni kojima smeta obilježavanje godišnjice obrane Krajine – imaju namjere slične onima čija je ofenziva slomljena na Hasinom brdu'', zaključuje Osmanović.

 

Dnevnik.ba

24. siječanj 2023 03:58