Article_Top_970x250

Osmanović: "Javnost" reagira nezadovoljstvom i ljutnjom prema Tužiteljstvu

Šef Kluba zastupnika SDA

Osmanović: "Javnost" reagira nezadovoljstvom i ljutnjom prema Tužiteljstvu

lip 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović pozdravio je ocjene predstavnika međunarodne zajednice o potrebi da tužiteljske institucije funkcioniraju bez političkih utjecaja.

-Svjedoci smo da javnost reagira nezadovoljstvom i ljutnjom prema Tužiteljstvu, što je situacija koju niko ne želi. Istovremeno, niko ne spori da postoje snažni politički utjecaji koji stoje iza pokrenutih istraga. Da nema tih političkih utjecaja ne bi bilo ni pritiska javnosti. Građani i javnost imaju pravo da traže da Tužiteljstvo bude nezavisno, a to je zadatak i zakonodavne vlasti, navodi Osmanović u izjavi za javnost, prenosi Fena.

Javnost je, kaže, upoznata sa izvještajem eksperta Europske komisije Reinharda Priebea koji je vrlo jasno i detaljno konstatirao da postojeći sistem Tužiteljstva i VSTV-a nije ni nezavisan ni efikasan.

-Reforma pravosuđa je nasušna potreba društva i države u kontekstu našeg evropskog puta i u općih zahtjeva građana za pravdom. Iznošenje teza da je sve u redu sa Tužiteljstvom i VSTV predstavlja pogrešan pristup, koji zapravo samo dalje produbljuje nepovjerenje u pravosuđe, istaknuo je Osmanović.

Dnevnik.ba