StoryEditor

Osmanović Hrvate u BiH sveo na razinu nacionalne manjine, usporedio ih s Talijanima u Istri

Piše D  /  22.08.2019., 08:08h

Posljednji istup bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske Mire Kovača predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene nezavisne države BiH.

Rekao je ovo za Vijesti.ba zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović osvrćući se na prijedlog hrvatskog dužnosnika formiranju hrvatske izborne jedinice u BiH.

"Nije dobro kada se bilo koji visoki dužnosnika iz susjednih država miješa u unutrašnje stvari suverene nezavisne države BiH. Izjave Mire Kovača su neodgovorne, neozbiljne i zlonamjerne", smatra Osmanović, koji je i ministar civilnih poslova BiH i novoizabrani zastupnik u državnom Parlamentu.

On je mišljenja da je zagovaranje uspostave izborne jedinice za Hrvate zlonamjerno. 

"Što bi se dogodilo ako bi neki visoki dužnosnik Italije kazao da u Istri treba pokrenuti pitanje drugačijeg ustroja i rješavanje pitanja talijanske manjine? Svako bi rekao kako je to miješanje u unutrašnje stvari nezavisne i suverene države. Stoga, svi dužnosnici kako u BiH, tako i u susjednim državama, moraju voditi računa o izjavama. Ne trebaju se miješati u unutrašnje stvari susjednih država", zaključuje Osmanović.

Podsjećamo, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač ocijenio je kako bi Hrvati u BiH s preustrojem ove zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima. Između ostalog, on je ocijenio kako Hrvati u BiH trebaju dobiti izbornu jedinicu kako se "slučaj Komšić" ne bi ponavljao.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:24