StoryEditor
bivši direktor OSA-e

Osman Mehmedagić negira da je Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA-e

Piše desk  /  21.09.2023., 13:55h

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Bakirov radikal Salko Zildžić već četvrti dan se nalazi u Srbiji u pritvoru nakon što mu je pronađen pištolj na granici.

No, veće je pitanje odakle Zildžiću iskaznica OSA-e. Klix. ba je zbog toga kontaktirao bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i pitali ga je li i u kojim okolnostima izdao počasnu iskaznicu.

Mehmedagić je za Klix.ba uputio odgovor putem svog zastupnika odvjetnika Alena Nakića.

"Prije svega, a polazeći od obaveze čuvanja svih informacija do kojih je došao u obnašanju funkcije generalnog direktora OSA-e BiH, koje je dužan čuvati kao službenu tajnu i nakon prestanka mandata te radi očuvanja integriteta službe kojom je rukovodio, ističemo da je rad i rukovođenje OSA-e BiH, za vrijeme mandata gospodina Mehmedagića, bio zasnovan na dosljednom poštivanju temeljnih principa vladavine prava i pozitivnopravnih propisa koji reguliraju rad OSA BiH u svim njenim segmentima, uključujući i izdavanje legitimacija koje su izdavane u okviru rada iste", navodi Nakić.

Dodaje da su iznesena difamirajuća (lažna, op.a.) tvrđenja u javnosti i implicitni zaključci, aposlutno neosnovani, a tome, kako navodi, svjedoči činjenica da sam naziv predmetne iskaznice, ukazuje da ista u odnosu na njenog nosioca, apsolutno ne proizvodi nikakva ovlaštenja u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

"Ističemo da su apsolutno netočne informacije, te da imaju karakter dezinformacija plasiranih sa posebnim ciljem, a prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, gospodinu Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA-e BiH, sa sadržinom čija je preslika objavljena u printanim i elektronskim medijima u BiH. Osim toga, a u kontekstu neosnovanog dovođenja u vezu gospodina Mehmedagić Osmana i gospodina Zildžića, kroz rad OSA-e BiH, posebno ističemo da su aposlutno neosnovani difamirajući navodi prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, počasne iskaznice Agencije, izdavao licima, a navodno i gospodinu Zildžiću, s ciljem stvaranja stranačke obavještajne službe", ističe Nakić.

Naime, dodaje Nakić, sva neosnovanost tako iznesenih navoda, kao i potpuna zakonitost rada OSA-e BiH, za vrijeme dok je istom rukovodio Mehmedagić, potvrđena je kroz parlamentarni nadzor rada Agencije, kao i činjenicu usvajanja izvještaja o radu OSA-e BiH, te plana rada Agencije u skladu s pozitivnom pravnim propisima.

"Svaki suprotan zaključak od prethodnog, značio bi propust u radu organa nadležnih za parlamentarni nadzor, kao i propust organa nadležnih za analizu i usvajanje izvještaja i plana rada Agencije", zaključuje Nakić.

Zildžić je, podsjetimo, uhićen prilikom ulaska u Srbiju na graničnom prijelazu Bajina Bašta, jer je nakon pretresa njegovog vozila utvrđeno da posjeduje oružje za koje ima dozvolu, ali ga prema propisima ne smije unijeti u Srbiju. Odlukom Višeg suda u Užicu Zildžiću je određen jednomjesečni pritvor.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:17