StoryEditor
potvrđena ranija presuda

Oslobađajuća presuda u predmetu "Liska park"

Piše desk  /  04.06.2024., 22:01h

Vrhovni sud Federacije BIH donio je danas konačnu presudu u predmetu "Liska park".

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je odbio žalbu županijske tužiteljice iz Mostara i potvrdio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Mostaru za Hrkać Ivana, Perić Božu, Planinić Željka, Pavlović Zlatka i Cvitanović Josipa, optužene za teška djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, ekskluzivno doznaje Radiotelevizija Herceg-Bosne.

Petorica nekadašnjih hrvatskih policajaca oslobođena su odgovornosti za jedno ubojstvo i ranjavanje skupine Bošnjaka u Liska ulici u Mostaru 1997. godine.

Presudom Županijskog suda u Mostaru od 13. prosinca 2023. godine, navedeni su optuženici oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili njihovu krivnju za događaje iz veljače 1997. godine. Županijska tužiteljica iz Mostara podnijela je žalbu na ovu presudu, navodeći kako je prvostupanjski sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje te je zatražila ukidanje presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Vrhovni sud FBiH je, međutim, ocijenio da žalbeni navodi županijske tužiteljice nisu osnovani te da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio činjenično stanje na osnovu iskaza svjedoka i drugih izvedenih dokaza. Sud je zaključio da ni jedan od ispitanih svjedoka nije potvrdio prisustvo optuženih na mjestu događaja niti njihovu upletenost i upotrebu oružja tijekom sukoba.

Federalna tužiteljica Vranjkovina Fikreta podržala je žalbu županijske tužiteljice, no sud je odlučio da ostane pri prvostupanjskoj presudi, navodeći da izvedeni dokazi ne potvrđuju optužbe.

Odluka Vrhovnog suda Federacije BiH znači da Hrkać Ivan, Perić Božo, Planinić Željko, Pavlović Zlatko i Cvitanović Josip više neće biti kazneno gonjeni za zločin iz 1997. godine koji je uključivao ubojstvo i ranjavanje skupine Bošnjaka. Sud je naveo da su dokazi protiv optuženih bili nedovoljni i nepouzdani, te da je prvostupanjski sud ispravno postupio u svojoj ocjeni dokaza i svjedočanstava.

Ovim je Vrhovni sud Federacije BiH stavio točku na slučaj koji je trajao više od dva desetljeća, pružajući dugo očekivanu pravnu jasnoću za optužene i njihove obitelji. Ova presuda također naglašava važnost pravilne i potpune istrage te adekvatnog prikupljanja dokaza u složenim kaznenim predmetima, posebno onima koji se odnose na ratne zločine i međunacionalne sukobe.

 

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 12:29