StoryEditor

OSCE organizira stručne radionice u borbi protiv nasilnog ekstremizma

Piše D  /  14.11.2017., 04:11h

Misija OSCE-a u BiH organizira u Tuzli stručne radionice o ulozi lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u borbi protiv nasilnog ekstremizma. Kako je istaknuto prevencija je najvažniji čimbenik u rješavanju ovog globalnog problema u BiH.

Sigurnosne službe, centri za socijalni rad, nevladine organizacije i vjerske zajednice u BiH pomažu u borbi protiv ovog globalnog probleme današnjice.

- Mi pokušavamo animirati institucije i civilno društvo da se uključe u ovu priču. Podržavamo to na razne načine, radimo s mladima, a imat ćemo i obuku za pedagoge srednjih škola - rekla je u ime OSCE-a Selma Zeković.

Nasilni ekstremizam ima mnogo oblika, ali se najčešće veže za vjerski. Prisutni su i zločini iz mržnje, ali i govor mržnje. Sve to stvara klimu za kreiranje neke vrste nasilja.

- Nasilje, ekstremisti i teroristi se rađaju u društvu u kojem i mi živimo. Moramo učiniti sve da pripremimo društvo da ne pogoduje takvim oblicima postupaka - istakao je teolog Muhamed Jusić.

Na nivou BiH postoji Strategija za borbu protiv terorizma, koja se posebno bavi pitanjem prevencije. Jedan od važnih čimbenika koji dovodi do takvih oblika ponašanja pojedinaca ili grupa je i socijalni. Zajednica mora biti sposobna prepoznati taj problem i oduprijeti mu se.

- Centar za socijalni rad može pružiti adekvatnu pomoć u skladu sa zakonima. Mi smo, što se tiče Općine Kalesija, imali prilike da budemo involvirani u zajednice u kojima žive ljudi koji se prema percepciji države ne uklapaju u društvene norme - kazao je direktor Centra za socijalni rad Kalesija Izet Hadžić.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona ne bilježi slučajeve nasilnog ekstremizma, niti incidente motivirane ekstremizmom. Kako kažu razlog za to je i dobra suradnja vladinog i nevladinog sektora.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:40