Article_Top_970x250

Oružane snage BiH ruske helikoptere će zamijeniti američkim, stižu i vojna vozila

potvrdio mašović

Oružane snage BiH ruske helikoptere će zamijeniti američkim, stižu i vojna vozila

sij 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Helikopter Huey II (Foto: Screenshot)

Oružane snage Bosne i Hercegovine u postupku su nabave američke vojne opreme koja treba zamijeniti rusku tehnologiju, a uključuje nabavu helikoptera i borbenih vozila Humvee, potvrdio je načelnik Glavnog stožera OS BiH general Senad Mašović.

"Počela je proizvodnja helikoptera za potrebe oružanih snaga BiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD-a, bude implementirano", kazao je Mašović, kako ga u utorak citira Dnevni avaz.

Pojasnio je kako je dobio potvrdu da je u SAD počela proizvodnja četiri helikoptera koje BiH kupuje uz financijsku potporu američke vlade.

Oružane snage BiH tako će dobiti četiri nova helikoptera tipa Huey II, koje proizvodi korporacija Bell.

Riječ je o višenamjenskim letjelicama namijenjenim prije svega prijevozu ljudi i tereta, ali i medicinskim evakuacijama te gašenju požara.

Helikopteri ovog tipa nova su generacija, odnosno nasljednik letjelica oznaka UH1-H, koje su postale planetarno poznate zbog uloge koju su imale tijekom rata u Vijetnamu.

Četiri ovakve nove letjelice stoje 38,5 milijuna dolara, a BiH će za njih platiti 4,36 milijuna, dok će ostatak troškova platiti vlada SAD.

General Mašović nije precizirao kada bi letjelice trebale biti isporučene BiH, no istaknuo je kako se sve odbija po planu te da nema nikakvih poteškoća niti zastoja.

Sporazum o kupnji ovih helikoptera 2019. godine potpisali su tadašnja ministrica obrane BiH Marina Pendeš i američki veleposlanik u Sarajevu Erric Nelson, a on podrazumijeva i obuku pilota, rezervne dijelove i potrošni materijal za dvogodišnje razdoblje eksploatacije.

Uz helikoptere BiH će iz SAD-a nabaviti i 28 posebnih vojnih vozila tipa Humvee, od kojih će dio biti oklopljen.

State Department je pojasnio kako je ova potpora modernizaciji vojske BiH dio ukupnog projekta kojim SAD nastoje osnažiti saveznike i partnere da odvraćaju agresiju, smanjuju prijetnje i održavaju povoljnu regionalnu stratešku ravnotežu. 

"State Department promovira međunarodnu američku obrambenu prodaju i potiče europske partnere i saveznike u NATO-u da moderniziraju svoje vojske izgradnjom NATO-ovih interoperabilnih snaga uklanjanjem ruske i sovjetske opreme iz njihovih snaga", stoji u izjavi Ureda za političko-vojna pitanja američkog ministarstva vanjskih poslova.

Dnevnik.ba