StoryEditor
informacijski rat

ORF za izazivanje nestabilnosti u BiH optužuje Srbe: Strah od nasilne eskalacije nije neutemeljen

Piše DESK  /  30.03.2022., 08:03h
Austrijska državna televizija Osterreichischer Rundfunk (ORF) je u izdanju emisije "kulturMontag" objavila reportažu iz BiH pod naslovom "30 godina Bosne i Hercegovine: Kraj iscrpljujućeg mira?".

U uvodu se konstatira kako bi ruska invazija na Ukrajinu mogla postati ključni ispit za Europu. Ističe se kako se duga ruka ruskog lidera Vladimira Putina proteže do Balkana, gdje političari bh. Srba uz njegovu podršku rade na raspadu Bosne i Hercegovine.

Ova ocjena je, jasno je, paušalna i nije stavljena u pravi kontekst političkih događaja u BiH. Naime, srpski separatizam je u najvećoj mjeri odgovor na bošnjački unitarizam, no to u priloga ORF-a nije navedeno.

- Mir u Bosni i Hercegovini je krhak, a interesi vodećih srpskih političara nisu mirnodopski. Jesu li napetosti u današnjoj Bosni i Hercegovini nastavak sukoba iz jugoslavenskog perioda - izvještava ORF.

U daljem izvještaju ORF navodi kako je skoro 30 godina nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, zemlja u dubokoj političkoj krizi, te podsjeća kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci od Daytonskog mirovnog sporazuma žive u zajedničkoj državi.

ORF ističe kako vođa Srba mjesecima pokušava odvojiti teritorij entiteta Republike Srpske od državnih institucija, dok Dragan Čović insistira na stvaranju trećeg entiteta, onog hrvatskog. 

Ova ocjena je također nepotpuna i zavaravajuća. Čović, lako je provjerljiva činjenica, traži provedbu svih presuda koje opterećuju Izborni zakon BiH a ne treći entitet. Uspostavu entiteta s hrvatskom večino traži hrvatski narod u BiH koji je sit bošnjačkog preglasavanja i istiskivanja iz zajedničkih institucija.

Politolog Adnan Huskić bio je sugovornik austrijske televizije, rekavši da je trenutna kriza nastavak dugog niza kriza koje je Bosna i Hercegovina proživjela u posljednjih 15 godina.

- Problem je što je sa svakom krizom situacija sve nestabilnija. Političke elite na sve načine pokušavaju odvratiti stanovništvo od svojih svakodnevnih problema, na primjer loše ekonomske situacije, visoke razine emigracije i lošeg upravljanja - rekao je Huskić. 

Druga sugovornica ORF-a, književnica Tanja Stupar Trifunović mišljenja je da su današnje tenzije u Bosni i Hercegovini nastavak jugoslovenskih sukoba. Navodi kako su svi problemi iz vremena bivše Jugoslavije ostali, te da to današnji političari znaju iskoristiti u svoju korist.

Na kraju svog izvještaja državna austrijska televizija je konstatirala "strah da bi ova atmosfera straha mogla dovesti do nasilne eskalacije nije neutemeljena.

Reportažu austrijske državne televizije možete pogledati ovdje.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:14