StoryEditor
budimpešta

Orbanu uručeno najviše odličje Srpske pravoslavne crkve

Piše hina  /  05.09.2022., 14:16h

Prilikom dodjele odličja u sjedištu mađarske vlade patrijarh Porfirije ocijenio je da su "zahvaljujući trudu" mađarskog premijera i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosi dva naroda "danas vjerojatno najbolji u zadnjih nekoliko stoljeća"

Čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, uručio je u Budimpešti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu najviše odličje SPC-a za njegov doprinos kršćanskim vrijednostima i dobrim odnosima između dva naroda.

Odličje je dodijeljeno u "znak zahvalnosti za promicanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC-a i izuzetan osobni doprinos jačanju prijateljstva dvaju naroda", navodi se u priopćenju SPC-a, prenosi agencija Beta. 

Prilikom dodjele odličja u sjedištu mađarske vlade patrijarh Porfirije ocijenio je  da su "zahvaljujući trudu" mađarskog premijera i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosi dva naroda "danas vjerojatno najbolji u zadnjih nekoliko stoljeća".

Porfirije je također istaknuo pomoć i potporu Mađarske Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim obrazovnim i kulturnim institucijama u toj zemlji. 

U suvremenom svijetu suočenom s novim sustavima vrijednosti "koji se nerijetko agresivno globalno nameću kako bi se urušio svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže za "kršćanski sustav vrijednosti koji izvire iz Evanđelja", ustvrdio je Porfirije istaknuvši da su to vrijednosti koje krase oba naroda, ali i dojučerašnju Europu u cjelini.

Mađarski premijer kazao je kako je u tijeku "bitka za dušu Europe" koju nije moguće dobiti "bez pravoslavne braće".

"Želimo mir, a nalazimo se usred rata, a to je bitka za dušu Europe koju ne možemo dobiti bez jedinstva kršćana i naše pravoslavne braće", rekao je Orban.

Mađarski premijer u ratu je s institucijama Europske unije zbog svog autoritarnog stila vladanja i odstupanja od europske prakse te soliranja u odnosima s Rusijom vezano uz sankcije uvedene nakon ruske invazije u Ukrajini.     

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 17:41