StoryEditor
donacija

Orbanov tajnik donio 66 tisuća eura za obnovu Saborne crkve u Mostaru

Piše desk  /  02.12.2021., 07:47h
Državni tajnik za vjerska i nacionalna pitanja u uredu premijera Mađarske, Miklós Soltész, posjetio je jučer gradilište Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru za čiju obnovu je uručio donaciju Vlade Mađarske od 66 tisuća eura.

Prilikom susreta s predstavnicima srpske zajednice u Mostaru Soltész je kazao kako Mađarska ima dobre odnose sa srpskim narodom u Srbiji, ali i izvan Srbije, te istaknuo da Srbi u Mađarskoj kao nacionalna manjina imaju crkve, škole i kulturne institucije koje podržavaju.

Naglasio je da je Mađarima jako važan mir na Balkanu i da im je zbog toga važno da imaju dobre odnose sa svim narodima na ovom području..

Govoreći o donaciji sredstva za obnovu Saborne crkve kazao je kako to nije dovoljno, ali da Mađarska želi sudjelovati u obnovi te važne građevine.

Podsjetio je i kako je ta zemlja pomogla i hrvatsku zajednicu u izgradnji studentskog doma Dompes te da su prije 25 godina mađarski vojnici pomogli u obnovi Staroga mosta u Mostaru.

Soltész je najavio i da će pokrenuti inicijativu za suradnju srpske zajednice u Mađarskoj sa srpskom zajednicom u Mostaru na obrazovnom i kulturnom polju i naglasio da je " jako važno da surađuju kršćanske zajednice, ali da se moraju poštovati i druge vjere".

Soltész je sa suradnicima prisustvovao i osvještenju zgrade Prosvjetine škole u Mostaru koju su osvještavali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski svećenici Radivoje Krulj i Nebojša Radić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:45