StoryEditor

Orbanov plan za povećanje nataliteta: Tko rodi četvrto dijete dobit će velike povlastice

Piše D  /  11.02.2019., 10:02h

Ovo je dio mjera koje je Orban predstavio u sklopu svojeg demografskog plana koji je predstavio za vrijeme govora o stanju nacije.

Orban je poručio da se tako brani budućnost Mađarske bez ovisnosti o imigracijama. Orbanova se stranka, podsjetimo, protivi ulasku migranata u EU. 

Žene u Mađarskoj rađaju manje djece nego u ostatku EU-a

Kako javlja BBC, populacija Mađarske smanjuje se za 32.000 stanovnika godišnje, a žene u toj zemlji rađaju manje djece nego što je to prosjek Europske unije. 

Kao dio demografskih mjera, Orbanova vlada će mladim parovima omogućiti beskamatne zajmove u iznosu od približno 32.000 eura, a parovi koji dobiju treće dijete neće morati otplatiti ostatak zajma. 

Orban je iskoristio i priliku da kritizira politiku zapadnih zemalja, rekavši kako je njima odgovor na sve manji broj djece imigracija. 

"Mađari razmišljaju drugačije. Ne trebaju nam brojevi. Trebaju nam mađarska djeca", dodao je, prenosi BBC.

Prosvjedi za vrijeme Orbanovog govora 

I dok je Orban držao govor o stanju nacije, ispred parlamenta u Budimpešti građani su prosvjedovali protiv njegove politike.

Oko 2.000 ljudi skupilo se ispred njegova ureda i blokiralo jedan od glavnih mostova preko Dunava. 

Dopisnici javljaju kako je najveći pljesak Orban dobio za svoj plan o povećanju broja rođene djece.

Plan od sedam točaka

Orbanov plan se, prenosi BBC, sastoji od sedam točaka.

Tako njegova vlada planira otvoriti 21.000 odgajališta za djecu u sljedeće tri godine, a osim toga, uložit će i oko 2,2 milijarde eura u zdravstveni sustav Mađarske. 

Orban planira i subvencionirati rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, a država će poticati i kupnju vozila sa sedam sjedala, odnosno većih obiteljskih automobila.

Orban je svoj govor završio riječima: "Neka dugo žive Mađarska i Mađari."

Dok se u Europskoj uniji rodi oko 1,58 djece po svakoj ženi, u Mađarskoj je taj postotak niži. Tamo se po ženi rađa 1,45 djece. 

Najviše djece rađa se u Francuskoj, 1,96, a najmanje u Španjolskoj, 1,3, kada se radi o zemljama Europske unije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:11