StoryEditor
izvanredne mjere

Orban zaustavlja najezdu stranaca na jeftino gorivo u Mađarskoj, EU nezadovoljna

Piše hina  /  10.06.2022., 21:17h

Mađarski premijer Viktor Orban stao je u petak u obranu viših cijena goriva za strance koje je uveo krajem svibnja, odgovarajući na kritike iz Bruxellesa da bi ta mjera mogla biti diskriminatorna

"Nadamo se da EU vidi da se radi o izvanrednoj situaciji koja traži izvanredne mjere", kazao je Orban u radijskom intervjuu.

Europska komisija je u četvrtak pozvala Mađarsku da prestane različito naplaćivati gorivo na crpkama vlasnicima vozila s mađarskim registarskim pločicama i onima čija su vozila registrirana u nekoj drugoj članici EU-a, dok se temeljito ne provjeri je li ta mjera u skladu s pravom EU-a.

Glasnogovornica Komisije Sonya Gospodinova rekla je na konferenciji za novinare da je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u srijedu poslao pismo mađarskim vlastima i zatražio objašnjenje te mjere, te da se ona prestane provoditi dok se ne provjeri radi li se tu o diskriminaciji.

Od kraja svibnja strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu benzina od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

Mađarska vlada donijela je još u studenom prošle godine uredbu kojom je ograničila cijene goriva, kako građani ne bi osjetili globalni porast cijena energenata.

Do nedavno su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni od 480 forinti (1,24 eura). Međutim, vlada je iznenada objavila da će za strance vrijediti viša, tržišna cijena.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 07:49