StoryEditor
ZATEGNUTI ODNOSI

Orban u pobjedničkom govoru kritizirao Zelenskog: On je moj protivnik

Piše fena  /  04.04.2022., 08:57h
Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban osvojio je četvrti mandat ubjedljivom pobjedom na općim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Njegova desničarska stranka Fides je imala 53,1 posto uz 98 posto prebrojanih glasova, javlja BBC.

Oporbeni savez koji predvodi Peter Marki-Zay bio je daleko iza s 35 posto.

Orban je u svom pobjedničkom govoru kritizirao briselske birokrate i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazivajući ih "protivnicima".

- Ovo je bila ogromna pobjeda. To se može vidjeti s Mjeseca, ali i iz Bruxellesa - rekao je Orban pristalicama u glavnom gradu Budimpešti u nedjelju navečer.

Mađarska dijeli granicu s Ukrajinom i do sada je primila više od pola milijuna izbjeglica. Orban inzistira na tome da pomažući ljudima, ali odbijajući da isporuči oružje Ukrajini, on drži Mađarsku podalje od rata.

Zelenski je više puta kritizirao Orbanovu politiku.

Kada bude službeno potvrđena od strane mađarske izborne komisije, pobjeda će biti četvrta uzastopna pobjeda Fidesza od 2010. godine.

Nacionalni ured za izbore priopćio je da će Fides imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbena koalicija 56 mjesta, na osnovu preliminarnih rezultata.

Orban, 58, imao je zategenute odnose s EU, koja smatra da Fides potkopava mađarske demokratske institucije.

U svojih 12 godina na vlasti, Orban je promijenio ustav, imenovao svoje ljude na najviše pozicije u sudovima i promijenio izborni sustav u svoju korist.

Tijekom kampanje, slogan opozicije bio je "Orban ili Europa".

Njihov kandidat Peter Marki-Zay tvrdio je da bi se Mađarska trebala pridružiti Poljskoj, Velikoj Britaniji i drugima u isporuci oružja Ukrajini. I ako bude pozvana, i to samo u okviru NATO-a, trebalo bi čak razmisliti o slanju vojnika.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:15