StoryEditor

Orban štiti anti-LGBT zakon i najavljuje referendum ‘o pitanjima zaštite djece‘

Piše D  /  21.07.2021., 02:07h

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je EU zbog zlouporabe moći u nastojanju da ospori njegov novi zakon kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

"Budućnost naše djece je ugrožena, stoga ne smijemo popustiti u ovome", rekao je Orban u videu na Facebooku.

Mađarski premijer, koji je na vlasti od 2010. i pred njim su izbori u travnju sljedeće godine, prikazuje sebe kao borca za obranu tradicionalnih kršćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma, zbog čega je pojačao kampanju protiv LGBTIQ zajednice.

Njegov zakon kojim diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i stupio je na snagu ovaj mjesec zabranjuje da se sadržaji koji promiču homoseksualnost, transrodnost i interspolnost koriste u školama. Zakon je izazvao strepnju čitave LGBTIQ zajednice, kao i osudu Europske komisije i EU je najavio moguća ograničenja u dodjeli financijskih sredstava Mađarskoj.

"Proteklih tjedana Bruxelles je jasno napao Mađarsku zbog zakona koji štiti djecu. Mađarski zakoni ne dopuštaju spolnu propagandu u vrtićima, školama, na televiziji i u oglašavanju", izjavio je Orban.

Nije rekao kada planira provesti referendum, no najavio je da će sadržavati pet pitanja.

Tako će se građanima postaviti pitanje podržavaju li održavanje radionica o seksualnoj orijentaciji u školama bez njihova pristanka i smatraju li da se među djecom trebaju promicati sadržaji koji se tiču postupaka promjene spola.

Referendum će uključivati i pitanje o tome mogu li se bez ikakvih restrikcija prikazivati sadržaji koji mogu utjecati na seksualnu orijentaciju djece i trebaju li postupci promjene spola biti dostupni djeci, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 23:00