StoryEditor
sankcije

Orban odgovorio Zelenskom: Mađarske obitelji neće plaćati cijenu rata

Piše desk  /  25.03.2022., 12:33h
Mađarski premijer Viktor Orban odbio je pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Mađarska pristane na proširenje sankcija Rusiji na energetski sektor i da dopusti promet oružja Ukrajini preko njezina teritorija.

“Viktor Orban je odbio oba zahtjeva jer su suprotni interesima Mađarske. Mađarska ne želi sudjelovati u ovom ratu pa neće dopustiti transport oružja preko njezina teritorija i neće slati oružje u Ukrajinu”, rekao je glasnogovornik mađarskog premijera Bertalan Havasi. Prema njegovim riječima, do četvrtka je u Mađarsku već stiglo pola milijuna ukrajinskih izbjeglica, a Mađarska je Ukrajini isporučila 2 milijarde forinti pomoći.

Vezano za embargo na uvoz nafte i plina, Havasi je dodao da bi to značilo da će mađarske obitelji platiti cijenu rata. Osamdeset pet posto mađarskih kućanstava grije se na plin, a 64 posto mađarskog uvoza sirove nafte dolazi iz Rusije, rekao je Havasi te istaknuo da se ona ne može dobiti iz bilo kojeg drugog izvora.

Zelenski se u petak navečer obratio čelnicima EU koji su se sastali na dvodnevnom summitu u Bruxellesu. Nakon što je pohvalio njihove napore te im poručio da su prekasno reagirali na zaustavljanje Rusije, izdvojio je neke nacije koje kasne ili ne žele poduzeti mjere te spomenuo Njemačku, Portugal i Irsku.

Potom je kritizirao Mađarsku zbog njezina neutralnog stava: “Želim ovdje stati i biti iskren. Jednom zauvijek. Morate sami odlučiti uz koga ste”, rekao je Zelenki. Pozvao je Mađarsku da prestane oklijevati oko sankcija.

“Dvoumite se hoćete li uvesti sankcije ili ne? Dvoumite se hoćete li pustiti oružje kroz vašu zemlju ili ne? I dvoumite se hoćete li trgovati s Rusijom ili ne? Nema vremena za oklijevanje. Već je vrijeme da odlučite“, rekao je Zelenskij.

“Pogledajte te cipele. I vidjet ćete kako se masovna ubojstva mogu ponoviti u današnjem svijetu. I to je ono što Rusija danas radi”, rekao je Zelenski misleći na spomenik na obali Dunava u Budimpešti koji je posvećen žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 20:14