StoryEditor
mađarski premijer

Orban: "Nisam siguran da EU iskreno želi Srbiju za svoju članicu"

Piše desk  /  09.12.2023., 10:20h

Viktor Orban, premijer Mađarske, izjavio je za Tanjug da se plaši da europski lideri ne razumiju strateški značaj zapadnog Balkana i Srbije i da su suviše daleko.

- Zato to smatram svojom misijom, da im pomognem da shvate što je Srbija, što je Balkan, što je na kocki. Jer ako, recimo, sjedite na obali Atlantskog oceana, ili se opuštate u Bruxellesu ili Dublinu, ili čak u Madridu, teško je razumjeti koliki značaj ta regija ima. Problem je u tome što ne razumiju da je Europskoj uniji Srbija potrebna više nego što je Srbiji potrebna Europska unija, jer Srbi imaju druge opcije. Ne zaboravite da imate sjajnu tradiciju u pokretu nesvrstanih - rekao je Orban u intervju Tanjugu.

Na pitanje gdje je Srbija na europskom putu i da li EU iskreno želi Srbiju za svoju članicu Orban kaže da nije siguran, a to je pojasnio usporedbom s Ukrajinom upitavši je li fer da zemljama zapadnog Balkana, čiji je Srbija lider, u pregovorima godinama i godinama uvijek odlažu otvaranje novih poglavlja.

Kako navodi Orban, najzaslužnija osoba za dobre odnose zemalja je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsjednik Vučić je uspio da nađe veoma moderan, mogao bih reći europski, ali u isto vrijeme kršćanski zasnovan odgovor na pitanje odnosa. Mađare je smatrao zajednicom koja doprinosi uspjehu Srbije. Tako da nas više ne vide kao teret već kao konstruktivan dio naroda koji može da doprinese uspjehu srpskog naroda - pojašnjava Orban.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:27