StoryEditor

Orban naveo uvjete za ostanak Fidesza u EPP-u

Piše D  /  17.03.2019., 01:03h

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je uvjete za ostanak svoje stranke Fidesza u Europskoj pučkoj stranci (EPP) uoči glasanja idućeg tjedna o izbacivanju Fidesza.

- Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika - rekao je u nedjelju predstojnik Orbanovog ureda Antal Rogan za državnu televiziju.

Osim toga, zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti Europske komisije u nadležnost država članica, ministri unutarnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, a iz proračuna EU-a članicama se treba isplatiti pola njihovih troškova za upravljanje granicama, dodao je.

- Sve dok se ti prijedlozi izričito ne odbacuju, Fidez će ostati u EPP-u - kazao je.

Napetosti između Orbana i EPP-a eskalirale su otkako je Mađarska pokrenula kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava ilegalnu imigraciju.

Trinaest od 56 stranaka članica EPP-a službeno je zatražilo ‘isključenje ili suspenziju‘ Fidesza a o tom prijedlogu glasat će se u srijedu, 20. ožujka.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:13