StoryEditor
mađarski premijer

ORBAN NASTAVLJA LJUTITI EU: Bruxelles nije šef Mađarskoj

Piše desk  /  02.08.2022., 16:50h

Premijer Mađarske Viktor Orban osvrnuo se na aktivnosti Europske unije te je poručio kako Bruxelles, ali ni bilo koji drugi grad neće diktirati Mađarskoj što će raditi kako u situaciji s Ukrajinom tako i u drugim aktivnostima.

U priopćenju koje je objavljeno na službenoj Facebook stranici mađarskog premijera, Orban je naglasio kako Bruxelles nije šef Mađarskoj.

"Europska unija nije Bruxelles. Europska unija je u Beču, Budimpešti, Varšavi, Berlinu i Madridu. Bruxelles nije naš šef. Mi smo nezavisna i suverena mađarska nacija. Donosimo odluke zajedno. Ako nisu dobre za nas, mi ćemo im to reći. Ako odluke nisu dobre, a možemo ih spriječiti, zajednička odluka neće biti donesena", poručio je mađarski premijer, prenosi Klix.

Osim toga, Orban je rekao i kako Mađarska sudjeluje u raspravi u vezi svih europskih pitanja, ali i da jasno iznosi stavove ako se europske odluke kose s mađarskim nacionalnim pitanjima.

"Ovo je veoma važno pitanje. Ne želim se petljati s drugim Europljanima, ali želim da dodam naš stav u zajedničke europske odluke. Zato sudjelujemo u svakoj odluci i uvijek iznosimo naše mišljenje. Ako se pojavi određena pozicija s kojom se ne slažemo, mi ćemo to prijaviti", zaključio je Orban.

Od početka rata u Ukrajini, mađarski premijer, ali i niz drugih mađarskih dužnosnika kritizirali su postupke Europske unije i nametanje sankcija Ruskoj Federaciji.

Sredinom srpnja, Orban je, komentirajući utjecaj sankcija na Rusiju, ali i na EU, izjavio kako je Bruxelles nametanjem sankcija pucao sebi u pluća.

"U početku sam mislio da smo sebi pucali samo u stopalo, ali sad je jasno da je europska ekonomija pucala sebi u pluća i da se bori za zrak," rekao je Orban u intervju za mađarski radio.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:32