StoryEditor

Orban je bijesan na Hrvate: ‘Očekujte još jaču reakciju‘

Piše D  /  21.11.2018., 06:11h

Došlo je do zahlađenja odnosa između Mađarske i Hrvatske, piše mađarski portal Index.hu, prenose 24sata.hr.

Oni tvrde da je Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem. Smatra kako je tim potezom Hrvatska izdala Mađarsku. 

Portal odnosi i cijeli niz događaja koji su u konačnici doveli do Orbanovog bijesa. Kako pišu, odnosi su zategnuti zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahtjeva za izručenjem Hernadija. Zbog toga je Mađarska lani blokirala ulazak Hrvatske u OECD. No, onda je došlo do preokreta. 

Naime, 12. rujna je u Europskom parlamentu održano glasovanje o pokretanju postupka oduzimanja prava glasa Mađarskoj. I dok je 448 članova glasalo za to, njih 197 bilo je protiv. Među njima je bilo i troje europarlamentaraca iz Hrvatske. Od toga dana odnos se značajno poboljšao. Do te mjere da je Budimpešta povukla zabranu ulaska Hrvatske u OECD. Kako piše mađarski portal, Orban se tada ponadao i kako će Hrvatska, u znak zahvalnosti, povući tjeralicu za Hernadijem. To se nije dogodilo. 

- Hrvatska je ovaj problem digla na političku razinu - rekao je Orban i zaprijetio hrvatskim vlastima "još jačom reakcijom".

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 15:37