StoryEditor
mađarski premijer

Orban iz Banja Luke: "Što se tiče rata u Ukrajini, mi i Srbi imamo isti interes"

Piše hina  /  05.04.2024., 12:21h

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je danas kako Europska unija bespotrebno troši novac na pomoć Ukrajini, suočenoj s ruskom agresijom, te je zaključio kako taj rat treba "što prije završiti".

Tijekom boravka u Banjoj Luci, gdje je bio u radnom posjetu, komentirajući rusku agresiju na Ukrajinu novinarima je kazao kako je svaki rat loša stvar jer donosi gubitke i poraženima i pobjednicima pa je stoga jedino logično raditi na tome da se on što prije završi.

Nije pojasnio kako točno vidi završetak ovog rata, ali je kazao kako u slučaju Ukrajine pomoć koju toj zemlji osigurava EU ima učinak koji je dvostruko štetan jer preusmjerava resurse koji bi mogli biti iskorišteni na druge načine.

Kazao je kako mu se ne sviđa to što je EU nedavno odobrila paket pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura i smatra to rasipanjem novca koji je trebao biti iskorišten za integraciju zapadnog Balkana u Uniju. "Dali smo 50 milijardi eura Ukrajincima, unatoč priči da nema novaca, a ipak smo ga nekako našli", kazao je Orban.

Orban smatra kako je, umjesto pomoći Ukrajini, EU trebala jače financijski pomoći BiH. "Što bi bilo da je 30 milijardi dobila BiH? Napravila bi se čuda s tim novcem, a sada ih trošimo na rat", kazao je premijer Mađarske, koja od srpnja preuzima predsjedanje Unijom.

Orban je sve ovo izjavio dok je stajao uz čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, koji je opetovano otvoreno pravdao rusku agresiju na Ukrajinu. Orban je kazao kako su Srbima u BiH i Mađarima u ovom slučaju "interesi isti", odnosno kako žele da se rat što prije završi.

Dodik je pak ocijenio kako u ovom trenutku nema naznaka da će se rat u Ukrajini brzo završiti, a sigurno ne prije američkih predsjedničkih izbora. Tvrdi kako je preko Ukrajine "značajan broj zapadnih zemalja angažiran u ratu protiv Rusije", a najavio je kako će RS nastaviti blokirati nastojanja da se BiH pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve. 

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 19:32