StoryEditor

Orban i Fidesz napustili Europsku pučku stranku

Piše D  /  03.03.2021., 01:03h

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána ipak je odlučila napustiti Europsku pučku stranku, političku grupaciju desnoga centra kojoj pripada i hrvatski HDZ. Vijest je to koju je prvi prenio portal origo.hu, ideološki blizak vladi u Budimpešti.

Naime, vodstvo zastupničkog kluba EPP-a, najjače političke grupacije u Europskom parlamentu, danas je predložio promjenu poslovnika kojom bi se omogućilo lakše sankcioniranje pojedinih nacionalnih delegacija. Prema sadašnjim je pravilima klub zbog problematičnog ponašanja članova mogao izbaciti samo pojedine članove grupacije, ali ne i cijelu nacionalnu delegaciju.

Kako se između redaka prijedloga reforme poslovnika može iščitati da je usmjeren protiv zastupnika mađarskog Fidesza, „zločestog djeteta” europskih pučana s kojim Manfred Weber kao predsjednik Kluba zastupnika i Donald Tusk kao novi šef grupacije već godinama, blago rečeno, imaju vrlo turbulentan odnos, premijer Orbán je zaprijetio da će u slučaju usvajanja tog prijedloga promptno povući svoju stranku iz EPP-a, što je u konačnici i učinio.

Podsjetimo, EPP je u ožujku 2019. godine suspendirao Fidesz, zbog čega mađarska stranka nije mogla aktivno sudjelovati na sastancima političke grupacije. Mađarski premijer je u prosincu prošle godine predložio da se suradnja između zastupničkog kluba EPP-a i Fidesza uspostavi na novim osnovama po uzoru na rješenje kojeg su pučani svojedobno pronašli s britanskim torijevcima.

Međutim, kao što ni taj savez nije oživio u praksi (torijevci su osnovali novi zastupnički klub Europskih konzervativaca i reformista – ECR), tako je i „pukla” ionako nestabilna suradnja desnog centra EU i Viktora Orbana.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:34