StoryEditor
mađarski premijer

Orban će se sastati s Trumpom: "Nadamo se da će sadašnji predsjednik otići, a predsjednik Trump se vratiti i imati slobodne ruke da sklopi mir u Ukrajini"

Piše fena  /  04.03.2024., 09:10h

Mađarski premijer Viktor Orban sastat će se 8. ožujka na Floridi s bivšim predsednikom SAD Donaldom Trumpom, rekao je Orbanov šef za tisak za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI kasno u nedelju, prenosi Euractiv.

Prošlog mjeseca Orban je podržao Trumpovu namjeru da se ove godine vrati na mjesto predsjednika SAD-a.

- Nadamo se da će sadašnji predsjednik otići, a predsjednik Trump se vratiti i da će imati slobodne ruke da sklopi mir (u Ukrajini) - rekao je Orban 23. veljače.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritizirao je sankcije Zapada Rusiji. On je više puta pozivao na prekid vatre u Ukrajini kako bi se okončao rat.

Mađarski premijer, na vlasti od 2010. godine, suočio se s tenzijama s administracijom predsjednika Joea Bidena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte oko ratifikacije članstva Švedske u NATO-u.

Nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošlog tjedna odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, a sada zakon čeka samo konačni potpis od strane mađarskog predsjednika ovog tjedna.

Orban je rekao da će sljedeći američki predsjednički izbori ove godine i glasanje za Europski parlament u lipnju biti ključni jer se konzervativci u Europi i SAD moraju zajedno boriti za „ponovno osvajanje” institucija u Washingtonu i Briselu od liberala koji – kako je Orban rekao – prijete zapadnoj civilizaciji.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:12