StoryEditor
gospodarstvo na koljenima

Orban: Bruxelles je mislio da će politika sankcija kazniti Rusiju, ali mi smo kažnjeni još jače

Piše hina  /  26.09.2022., 15:50h

Europska unija pogriješila je kada je uvela sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, pozivajući čelnike EU-a da izmijene svoju politiku na tom polju.

“Na početku sam mislio da smo jednostavno ispalili metak sebi u noge, ali europska ekonomija dobila je metak u pluća i ugušila se”, kazao je Orban u govoru na nacionalnom radiju.

“Bruxelles mora priznati da je to bila greška, da (sankcije) nisu postigle svoj cilj i da su čak imale i suprotni učinak”, dodao je. Orban se žestoko protivio embargu na uvoz ruske nafte početkom lipnja, koja je bila dio šestog paketa sankcija EU-a protiv Rusije. “Bruxelles je mislio da će politika sankcija kazniti Rusiju, ali mi smo kažnjeni još jače”, rekao je šef mađarske vlade.

Ukrajina, očekivano, kritizira Orbanov stav

Ukrajina je kritizirala Orbanov stav, naglašavajući da su sankcije proglašene kao odgovor na rusku agresiju. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je da ne ubijaju europsku ekonomiju sankcije već hibridni rat koji vodi Rusija. Mađarska, koja se oslanja na uvoz za 65 posto ukupnih potreba za naftom i 80 posto za plinom, objavila je u srijedu izvanredno stanje zbog energetske krize.

“Moramo plaćati višu cijenu jer inače sustav više nije održiv”, istaknuo je Orban na radiju. Ruski Gazprom objavio je u srijedu da ne može garantirati dobro funkcioniranje plinovoda Sjeverni tok, koji doprema Europi plin i koji je zaustavljen, pozivajući se na činjenicu da je nemoguće potvrditi da će dobiti natrag njemačku turbinu koja je bila na popravku u Kanadi.

Dnevnik.ba

22. rujan 2023 20:45