StoryEditor
mađarski premijer

Orban: Borit ćemo se uz Hrvate i Austrijance da BiH postane kandidat za EU

Piše desk  /  03.07.2022., 13:29h

Orbán je rekao da zapadnoeuropskim čelnicima još uvijek nedostaje osnovno razumijevanje po pitanju integracije Zapadnog Balkana u EU

Dok Mađarska obuzdava cijene pojedinih proizvoda, ratna se inflacija tim sredstvima može samo privremeno i djelomično prigušiti, rekao je i dodao da je, umjesto nametanja dodatnih sankcija, potreban prekid vatre praćen sporazumom unutar okvira za mirovne pregovore, piše Hungary Today.

Cilj je, ističe, "ne dopustiti da ratna situacija gurne naš ekonomski razvoj i životni standard unatrag".

Osvrnuo se stanje vojske te kazao kako će Mađarska razvoj ubrzati za dva do tri puta. 

- Moramo nastaviti s razvojem vrlo brzim tempom - tvrdi. NATO se, dodaje, još nije suočio s mogućnošću "kolapsa ukrajinske fronte". Također, ističe kako postoji šansa da se fronta približi Mađarskoj.

Obrambene sposobnosti Mađarske moraju se "radikalno" pojačati, rekao je, a "kako bismo osigurali mir, sada moramo masovno ojačati naše vojne sposobnosti".

Mađarska je, istaknuo je premijer, u težoj poziciji od drugih država zbog rata u Ukrajini i "poplave migranata". Napomenuo je da je u Mađarsku dosad ušlo 800.000 izbjeglica, dok je ove godine broj ljudi koji su ilegalno prešli granicu premašio 100.000. Istaknuo je i kako će granična straža biti ojačana. 

Što se tiče statusa Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, Orbán je rekao da će status Ukrajine pomoći u jačanju prava etničkih Mađara koji tamo žive. Kandidatura je "prvi korak" i ne znači automatski početak pregovora o integraciji, istaknuo je. Kijev će morati ispuniti uvjete za početak pristupnih pregovora, uključujući zahtjeve EU-a i Mađarske u vezi s etničkim manjinama u zemlji.

Osvrćući se na nedolazak BiH u skupinu zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, Orbán je rekao da zapadnoeuropskim čelnicima još uvijek nedostaje osnovno razumijevanje po pitanju integracije Zapadnog Balkana u EU, a brzorastuća migracija izravan je dokaz da te zemlje trebaju biti primljene u klub. 

- Ipak, nastavit ćemo borbu uz Austrijance, Slovence i Hrvate da se to dogodi - rekao je.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:38