StoryEditor

Optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja cigareta

Piše D  /  17.05.2019., 04:05h

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za prekogranično krijumčarenje cigareta.

Optužnica je podignuta protiv Nenada Petreša, rođenog 1973. godine u Banjoj Luci, Predraga Pećanca - Draška, rođenog 1965. godine u Drvaru, Mustafe Hadžiavdića - Stafa, rođenog 1966. godine u Tuzli i Marijane Despenić, rođene 1976. godine u Banjoj Luci.

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje i prodaju na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta bez akciznih markica, čime su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, prenosi Fena.

Konkretnije, terete se da su tokom 2017. godine, postali članovi organizirane skupine za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, te da su u više navrata vršili krijumčarenje akcizne robe-cigareta, sa područja Srbije i Crne Gore, na teritoriju BiH, kao i krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske, većih količina raznih vrsta cigareta, koje su prodavali njima poznatim osobama i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su za izvršenje kaznenih djela, koristili više putničkih motornih vozila-automobila, od koji su neki imali specijalno izgrađene pregrade i skrovišta za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko navrata, optuženi su u namjerama krijumčarenja otkriveni i spriječeni od policijskih djelatnika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela-organiziranje skupine ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe i produžena kaznena djela krijumčarenja i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:13