StoryEditor
Danijel Borović

Optuženi hrvatski pilot: "Ako je po pravdi, oslobodit će nas, ako je po politici, osudit će nas"

Piše desk  /  24.09.2022., 20:32h

U ruke hrvatskih pilota neće stići ni poziv za prvo ročište zakazano za 14. listopada, ni optužnica koju je Srbija sada službeno poslala zamolnicom jer je Hrvatska to odbila, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužuje da se štite ubojice djece.

Vučiću je vrlo brzo odgovorio predsjednik Zoran Milanović, kazavši: "Ta priča s djecom je već postala nepodnošljivo gadljiva. Nikada nisam spominjao djecu, naime, mi Hrvati isto imamo djecu."

Branitelj pilota po službenoj dužnosti u Srbiji Aleksandar Olenik kaže da beogradski sud sada mora reagirati prije prvog ročišta jer suđenje ne može početi. "Formalno rješenje bismo trebali dobiti sljedećih dana. Siguran sam da će im se suditi u odsustvu. Ovakvim odgovorom Hrvatske su ispunjeni svi zakonski uvjeti", navodi Olenik.

"Ako je po pravdi, oslobodit će nas, ako je po politici, osudit će nas", kratko poručuje pilot Danijel Borović, javlja RTL.

No je li hrvatska odbijenica dovoljna zaštita i njemu i njegovim kolegama Vladimiru Mikcu, Željku Jeleniću i Zdenku Radulju ako ih se zauvijek obilježi suđenjem u Srbiji za navodne zrakoplovne napade na kolone civila u Bosni i Hercegovini tijekom akcije Oluja 1995. godine, predsjednik kaže - ne.

"Hrvatska nije učinila ništa i vidim da neće učiniti ništa. Da sam premijer, učinio bih nešto. Zakon kojim si prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, u redu, ali tako u Europsku uniju nećeš ući pored mene živog", kazao je Milanović.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:20