Article_Top_970x250

Oporbeni Savez za Srbiju rekao predstavnicima EP-a da neće ići na izbore u proljeće

traže odgodu

Oporbeni Savez za Srbiju rekao predstavnicima EP-a da neće ići na izbore u proljeće

pro 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Predstavnici oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) priopćili su u Beogradu predstavnicima Europskog parlamenta (EP) da neće sudjelovati na parlamentarnim izborima u proljeće sljedeće godine ni u zadnjem krugu dijaloga između vlasti i oporbe koji se održava danas uz posredništvo izaslanstva EP-a.

"Da bi Srbija ponovno postala demokratska, na izborima mora sudjelovati i oporba. Na proljeće - neće", rekao je sinoć novinarima jedan od čelnika SZS-a i vođa Narodne stranke Vuk Jeremić nakon sastanka čelnika SZS-a s predstavnicima Europskog parlamenta.

On je naglasio kako "mora doći do odgode izbora" kako bi Srbija ponovno uspostavila demokratske institucije.

"Posljednji sastanak u borbi za fer i poštene izbore"

Izaslanstvo EP-a danas će u Beogradu posredovati u trećem i posljednjem krugu dijaloga aktualne vlasti i oporbe o usuglašavanju uvjeta za održavanje demokratskih i poštenih izbora, ali je poslije sinoćnjeg sastanka izvjesno da će u petak za pregovaračkim stolom sjediti krnji sastav sudionika.

"Ovo je bio posljednji sastanak u ovoj fazi borbe za fer i poštene izbore. Zahvalili smo im se na njihovom dosadašnjem angažiranju. Rezultati su za sada izostali i nema nikakve dileme da SZS neće sudjelovati na lažnim izborima", kategorički je ustvrdio Jeremić, nekadašnji šef srpske diplomacije i predsjedajući Opće Skupštine UN 2012./2013.

Jeremić je rekao da na tim "nedemokratskim izborima može sudjelovati lažna oporba" poput vođe radikala Vojislava Šešelja, čelnika ultradesničarske Srpske desnice Miše Vacića "i sličnih", ocijenivši da će održavanje izbora biti samo trošenje sredstava iz proračuna, na štetu građana.

"Dan D"

Jeremićevo mišljenje dijeli i predsjednik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović koji je za N1 izjavio da je "13. prosinca 'Dan D' i važan test odnosa EU-a prema Srbiji i srpskoj demokraciji".

"Ako europarlamentarci sutra kažu da nema uvjeta za slobodne izbore, Aleksandar Vučić će već prekosutra morati sjesti za pravi pregovarački stol, a ako kažu da ima uvjeta, znači da su između Vučića i demokracije izabrali Vučića, a žrtvovali srpsku demokraciju", poručio je Obradović.

"Ako se europarlamentarci opredijele za Vučića i daju signal da je ovo što se trenutno događa u Srbiji normalno, ne vidim kako će više ikada obraniti ideju europske Srbije i ikoga uvjeriti da je Bruxelles dobronamjeran", naglasio je Obradović.

On je istaknuo kako se od EU-a ne traži da se opredijeli između vlasti i oporbe, već oko toga postoje li u Srbiji uvjeti za slobodne izbore ili ne.

"Vučić sigurno pada"

Obradović je prognozirao da će "Aleksandar Vučić sigurno pasti".

"I vjerujte mi - završit će u zatvoru. To je sigurno, samo je pitanje kojom brzinom će se to dogoditi", rekao je Obradović.

"Ali da bi Vučić pao, mi moramo ustati. Kada bismo se svi ponijeli kao poštari... onda bi Vučić pao za nekoliko dana. Mi šutimo, trpimo, mi se sklanjamo", rekao je Obradović, aludirajući na desetodnevni štrajk zaposlenika javnog poduzeća Pošte Srbije koji je u tijeku.

Dnevnik.ba