StoryEditor
turska

Oporbeni blok protiv Erdogana okupio se ponovno

Piše hina  /  06.03.2023., 17:27h

Oporbeni blok protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ponovno se okupio, samo nekoliko dana pošto je jedna od šest stranaka otišla zbog neslaganja oko izbora njihova zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Meral Akşener, čelnica nacionalističke i kemalističke Dobre stranke (IYI), druge najveće u oporbenoj koaliciji, neočekivano je u ponedjeljak došla na sastanak s drugih pet stranaka u Ankari.

Ona je u petak povukla svoju stranku iz oporbenog saveza, kazavši da ne može podržati Kemala Kilicdaroglua za kandidata protiv Erdogana na izborima u svibnju. Usporedila ih je kao izbor između "smrti i malarije".

Ona je željela nominirati popularnog gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua ili gradonačelnika Ankare Mansura Yavasa.

Po stranci IYI, pronađen je kompromis. Kilicdaroglu će biti nominiran za predsjedničkog kandidata kako je i bilo planirano, a dvojica gradonačelnika bit će imenovani potpredsjednicima ako oporba pobijedi na izborima. Sva trojica su iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:36