StoryEditor
izborne krađe

Oporba iz RS-a predala kaznene prijave protiv Dodika i još više od 170 ljudi

Piše desk  /  18.10.2022., 13:24h

Oni koji su krali trebaju odgovarati onako kako je to navedeno po kaznenom pravilniku - rekao je Borenović.

Predsjednici tri političke oporbene stranke iz RS-a (PDP, SDS, Lista za pravdu i red) Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović, danas su podnijeli prijavu Tužiteljstvu BiH vezano za organiziranu izbornu krađu.

Nakon predaje prijave predstavnici oporbe su se obratili okupljenim novinarima.

- Mi smo priložili nekoliko stotina dokaza. Na bazi ovoga što smo mi dostavili Tužiteljstvu BiH, očekujemo da Tužiteljstvo pod hitno reagira i da ispita sve ove vrlo ozbiljne navode koje smo dostavili pravosuđu BiH. Jedan tih navoda je dostavljen i pravosuđu RS prije nekoliko dana, znate da je u petak podnesen jedan dio kaznenih prijava i Tužiteljstvu RS vezano za određena kaznena djela, prenosi Avaz.

Jako je važno da se konačno stane u kraj organiziranju izborne pljačke. Ovo je vrlo vješto organizirano i ovo traje nekoliko mjeseci pred izbore - rekao je Borenović.

Nekoliko stotina dokaza

Naveo je da prijave obuhvaćaju nekoliko stotina lica i nekoliko stotina dokaza na bazi čega predstavnici oporbe traže istragu. Prvi na listi je Milorad Dodik, drugi Obren Petrović, Zoran Stevanović, Goran Jelinić i onda spisak još 176 osoba, s namjerom da se ova lista proširi u skladu s dokazima koji im budu dostupni.

- Nemojte imati sumnju da ćemo stati, nećemo odustati. Oni koji su krali trebaju odgovarati onako kako je to navedeno po kaznenom pravilniku - rekao je Borenović.

Ozbiljan trenutak za cijelo društvo

Nakon njega se obratio Mirko Šarović.

- Dosta toga je rekao Borenović i nas trojica smo stavili potpise na ovu kaznenu prijavu, s najviše imena i vjerujemo da je sada na djelu pravosuđe, odnosno Tužiteljstvo i ostali nadležni organi. Mislimo da je ovo ozbiljan trenutak za cijelo društvo... Vjerujemo u brzu i energičnu reakciju.

Sada se vjerojatno išlo na to da se u svaku sredinu gdje SNSD ima većinu promijeni izborna volja za 100, 200 ili 300 glasova.

Ja mislim da je na ispitu cijelo društvo, a ne samo SIP, pravosuđe, već cijelo društvo. Ovo je trenutak u kojem može ići to neko ozdravljenje. Ako je netko krao na izborima, je li vi očekujete da on bude pošten u četiri godine i da vodi ovu zemlju? Stoga mislim da je ovo prekretnica, vjerujemo u nju. Ako se kralo na ovom nivou (predsjednik RS), zašto ne brojati glasove za NSRS, Parlament BiH i člana Predsjedništva BiH. Vjerujem da imamo podršku građana - kazao je Šarović.

Nebojša Vukanović je istaknuo nezadovoljstvo radom bh. pravosuđa.

- Ova zgrada iza nas, kao i većina tih zarobljenih pravosudnih institucija, nisu ništa drugo do protočni bojleri u koga mi ciklično podnosimo kaznene prijave, a koje se stavljaju u fijoke. Vjerujem da će tako biti i ovog puta ako ne bude velikog pritiska javnosti - rekao je Vukanović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:06