StoryEditor

OPORAVIO SE Vatreni se vraća u reprezentaciju nakon problema sa srcem

Piše D  /  15.11.2018., 04:11h

Sad kad je gotovo, mogu reći da mi je napokon pao kamen sa srca, doslovno i figurativno, kazao nam je Ivan Strinić, koji je protekla tri mjeseca prisilno pauzirao po preporuci liječnika zbog sumnje u probleme sa srčanim mišićem, a danas je definitivno dobio zeleno svjetlo za početak treninga.

Prije točno tri mjeseca Milan je službeno objavio vijest kako je Striniću ustanovljena hipertrofija srčanog mišića te kako će morati privremeno obustaviti sportske aktivnosti sve dok se ne obave detaljne pretrage nakon određenog vremena odmora. Bio je to težak udarac jer je Strinić proživljavao najbolje trenutke svoje karijere, odlične partije u dresu hrvatske reprezentacije okrunio je srebrom na Svjetskom prvenstvu, a potpisao je i ugovor za europskog giganta Milan.

- Sigurno da mi je to bio šok, kao grom iz vedra neba... Liječnici su odredili tromjesečnu pauzu da vide hoće li se u mirovanju srčani mišić početi smanjivati, što bi značilo da je to posljedica sporta, a ne bolesti. Vjerovao sam u dobar ishod, ali znate kako je, bio sam pod stresom, uvijek postoji zrno sumnje i ono pitanje: ‘‘Što ako ipak nešto nije u redu‘‘. Pogotovo kad posumnjaju liječnici... Penješ se uz stepenice i srce ti se uzlupa, i odmah se pitaš je li to to... Par mjeseci sam živio s tim, malo sam bio i nervozan, i nestrpljiv, ali eto, sad je napokon sve iza mene, od ponedjeljka počinjem opet trenirati - otkriva nam Strinić.

Mirovina? Ma kakvi!

Iako je imao tri mjeseca vremena da razmisli o svemu, kaže kako u niti jednom trenutku nije ni pomislio da je ovo kraj, i da će morati u nogometnu mirovinu.

- U zadnjih 10-ak godina uvijek sam maštao o 2-3 mjeseca pauze i odmora, a sad kad sam imao prilike odmarati, želio sam se što prije vratiti na teren. Nisam uopće razmišljao o mirovini, pogotovo ne nakon Rusije, sve što se događalo na Svjetskom prvenstvu dalo mi je novu energiju i vjeru da moja karijere može i dalje ići uzlaznom putanjom. Istina, sad ipak malo drugačije gledam na sve, sigurno da ću više pripaziti i na prehranu, i na odmor, ma na sve ono na što nisam ranije toliko obraćao pozornost. Kako se ono kaže da ne znaš cijeniti ono što imaš dok to ne izgubiš. Zdravlje uzimamo pod normalno, a onda ti se u par dana život okrene naopako. Eto, kod mene je na sreću sve ispalo dobro.

Strinić se nakon obavljenih pregleda nakratko vratio kući u Split, spakirati stvari i pripremiti za novi početak.

- Žao mi je što se nisam mogao pojaviti na okupljanju reprezentacije, bili su i Suba, i Mandžo, i Čarli..., lijepa prilika de se opet svi vidimo... Zvao me i izbornik, rekao mi je da je zdravlje na prvom mjestu, i da mu je drago što su nalazi pokazali da je sve u redu.

Sad kad je napokon dobio zeleno svjetlo za treninge, Strinića čekaju novi izazovi. Tri mjeseca pauze ne čine se pretjerano dugima, no za sportaša čije je tijelo naviklo na svakodnevne napore, to je jako dugo razdoblje. Zbog toga će morati postepeno povećavati napore da mu se ne dogodi neka ozljeda koja bi ga vratila korak unatrag.

Na terenu do početka kvalifikacija za Europsko prvenstvo

- Sve je već dogovoreno, radit ću po posebnom programu, a koliko će to trajati teško je prognozirati. Vidjet ćemo i kakvi su planovi trenera, koliko me planira koristiti, u kojoj me ulozi vidi - kaže Strinić i dodaje:

- Cilj je vratiti se što prije, ali svjestan sam da će mi za maksimum što se tiče fizičke snage i natjecateljske forme trebati par mjeseci. Ako sve bude u redu, točno za početak kvalifikacija za Euro. Nadam se da ću do tada već biti na maksimumu i igrati, ali to nije pitanje za mene, nego za izbornika. Moj stav kad je reprezentacija u pitanju je dobro poznat, ako me izbornik treba, ja ću se odazvati. Sad mi je u prvom planu povratak treninzima, hvatanje forme i minutaže, pokušat ću sve posložiti da ovih nekoliko godina karijere koju su ispred mene odigram najbolje što mogu.

Iako se strah liječnika na koncu pokazao kao pretjeran, jer nije bila u pitanju bolest, Strinić im ne zamjera što je tri mjeseca prisilno pauzirao.

- Nikad ne znaš za što je ovo dobro,  kazao bi legendarni Tonći Gabrić, ha, ha, ha... Moram priznati da mi je nakon Rusije odmor dobro došao, zaliječio sam ozljede, odmorio se..., a što se tiče liječnika, njima želim zahvaliti i ne zamjeram im na pretjeranom oprezu. Bolje da su bili preoprezni, nego da su pogriješili. Zdravlje i obitelj su najvažniji, a pauzu će već nekako nadoknaditi, ima vremena... - zaključio je Strinić. - prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:51