StoryEditor

OPORAVAK ALUMINIJA Dioničari prihvatili ponudu Abraham grupe, traži se dogovor s vjerovnicima

Piše D  /  06.04.2020., 01:04h

Skupština dioničara Aluminij d.d. Mostar prihvatila je danas ponudu MT Abraham grupe o najmu postrojenja mostarske kompanije, saznaje Dnevnik.ba. Naime, dioničari Aluminija su prihvatili ponudu izraelsko-kineskih investitora koji žele iznajmiti postrojenja Aluminija te postupno na posao vratiti sve radnike kompanije. Za početak je panirana revitalizacija proizvodnje u tvornici Ljevaonica gdje bi trebalo biti zaposleno oko 200 radnika.

Potpisivanje ugovora o najmu postrojenja, tvrde izvori portala Dnevnik.ba, trebalo bi se dogoditi do kraja ovog tjedna.

Ipak, to što je Skupština dioničara Aluminija pristala na ugovor s izraelsko-kineskim konzorcijem ne znači i da su svi problemi riješeni. Naime, nakon što se sam ugovor potpiše, i dalje ostaje problem vjerovnika Aluminija d.d. Mostar koji žele naplatiti svoja potraživanja. Glavni vjerovnici su Reiffeisen banka, Unicredit bank, Razvojna banka FBiH te Elektroprivreda HZHB.

Očekuje se kako neće biti problema pri postizanju dogovora s bankama, no problem će biti postići dogovor s Elektroprivredom HZHB koja ima ogromna potraživanja prema Aluminiju. Procjenjuje se kako dug Aluminija prema EPHZHB premašuje 290 milijuna maraka. Izvor portala Dnevnik.ba smatra kako taj problem može riješiti samo Vlada FBiH.

Opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan najavio je prijem 80 novih radnika i skoro otvaranje pogona Aluminija. Navodi i kako postoje klauzule kako se i kada može eventualno raskinuti ugovor.

“Nadam se da će obje strane ispoštovati ono što je potpisano. Važno je da se provjere svi aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste”, kazao je Buljan.

Zadovoljstvo nakon Skupštine nije krio ni predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić. On je rekao da je pred Aluminijem i novim investitorom prva trećina posla, a da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja.

“Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme. Vjerujem i da će se radnici vratiti na posao. Hvala stoga svima koji su pomogli. Očekujemo i dalju podršku”, rekao je.

Novinare je interesiralo i što je promijenjeno u ugovoru u odnosu na ponudu iz veljače koja je glatko odbijena.

“Izmijenjeno je dosta stvari. Udovoljeno je onome što je tražila Vlada FBiH. Sve je ispoštovano. Teško je o rokovima obzirom na uvjete koje danas imamo, ali mislim da bi sve ovo trebalo oživjeti za par mjeseci”, kazao je Klepić.

Inače, proizvodnja se neće pokrenuti potpisom samog ugovora, nego tek kad se postigne dogovor s vjerovnicima, kako je precizirano u članu 12 samog ugovora o najmu. Dakle, nakon što se potpiše ugovor o najmu, onda će predstavnici investitora početi pregovore s vjerovnicima kako bi oni dali suglasnost da neće ništa blokirati te da se krene s proizvodnjom. Rok za dolaskom do tih suglasnosti je dva mjeseca.

Proizvodnja u Aluminiju d.d. Mostar ugašena je prošloga ljeta i od tad traju napori da se proizvodnja u posrnulom hercegovačkom divu nekako revitalizira. Krajem prošle godine izraelska tvrtka MT Abraham je iskazala interes za najmom postrojenja Aluminija s namjerom revitalizacije proizvodnje. Prethodno je bilo ponuđeno nekoliko verzija ugovora koje su bile vraćane na doradu i čini se kako se napokon došlo do rješenje koje zadovoljava sve strane.

Podsjećamo, Vlada FBiH je vlasnik 44 posto udjela Aluminija u ime Federacije BiH, 44 posto vlasništva je u rukama malih dioničara, dok je preostalih 12 posto vlasništvo Republike Hrvatske.

J. G. / Dnevnik.ba

26. rujan 2021 01:54