StoryEditor
sud bih

Opet odgođen nastavak suđenja Dudakoviću. Vještak neuropsihijatar rekao da je sposoban pratiti postupak, internist se nije izjasnio

Piše desk  /  19.07.2022., 07:49h

Suđenje bivšem zapovjedniku Petog korpusa ARBiH Atifu Dudakoviću i još 14-orici optuženih neće biti nastavljeno ni sljedećih mjeseci dok se ne obave dodatne zdravstvene pretrage.

Ročištu, zbog bolesti, nije prisustvovao Dudaković, kao ni Hasan Ružnić. Sutkinja Željka Marenić navela je niz razloga zbog kojih je suđenje u zastoju oko dvije i pol godine – bolesti Dudakovića, kao i bolovanja drugih sudionika u postupku, neodržavanja suđenja za vrijeme pandemije, te izmjene člana Vijeća.

“Mislim da je došlo vrijeme da se stranke i branitelji izjasne o nastavku postupka”, kazala je Marenić, prenosi BIRN BiH.

Nabrojala je niz nalaza koji su dostavljeni o zdravstvenom stanju Dudakovića, navodeći da je vještak neuropsihijatar konstatirao da je optuženi sposoban pratiti postupak, dok internist nije iznio konačni stav. Sutkinja je kazala da je internist sugerirao da se u okviru četiri mjeseca urade pretrage zbog komplikacija zdravstvenog stanja.

Tužiteljstvo i sve obrane složile su se da se sačekaju dodatne pretrage. Tužiteljica Marijana Čobović kazala je da se protivi eventualnom razdvajanju postupka u ovoj fazi.

Dudakovićev branitelj Asim Crnalić kazao je da je optuženi u izuzetno teškom stanju. Smatra da se vještak izjasnio kada je u nalazu naveo da “trenutačno optuženi nije u potpunosti sposoban” pratiti suđenje zbog komplikacija.

“Ne mislim da će se u sljedeća četiri mjeseca stanje poboljšati”, kazao je Crnalić, predloživši da Sud sačeka četiri mjeseca, kako je vještak predložio.

Marenić je kazala da će o nastavku postupka biti odlučeno nakon novog vještačenja, te da se nada da će se utvrditi i stanje Ružnića. Napomenula je da bi Sud razmotrio mogućnost razdvajanja postupka, ali da svakako slijedi pauza zbog godišnjih odmora.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubojstva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:56