StoryEditor
novi šok

OPEC+ se sastaje da raspravlja o novim smanjenjima proizvodnje nafte

Piše fena  /  04.06.2023., 16:05h

OPEC i njegovi saveznici sastat će se u nedjelju kako bi raspravljali o novom sporazumu o mogućem prilagođavanju proizvodnih kvota zemalja i daljnjem smanjenju proizvodnje, rekli su izvori Reutersu, dok se grupa suočava s padom cijena nafte i prijetnjom prevelike ponude.

OPEC+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike na čelu s Rusijom, proizvodi oko 40 posto svjetske sirove nafte, što znači da njegove političke odluke mogu imati veliki utjecaj na cijene nafte.

Četiri izvora upoznata s diskusijama OPEC+ rekla su Reutersu da se raspravlja o dodatnim rezovima proizvodnje među opcijama za nedjeljnu sjednicu.

Tri od četiri izvora rekla su da bi smanjenja mogla iznositi milijun barela dnevno uz postojeće smanjenje od dva milijuna barela dnevno i dobrovoljna smanjenja od 1,6 milijuna barela dnevno, najavljena iznenadnim potezom u travnju i koji je stupio na snagu u svibnju.

Travanjska najava pomogla je da cijene nafte porastu za oko devet dolara po barelu na više od 87 dolara, ali su se one brzo povukle pod pritiskom zabrinutosti oko globalnog ekonomskog rasta i potražnje. U petak, međunarodna referentna vrijednost nafte Brent se zaustavila na 76 dolara.

Ako bude odobren, novi rez bi doveo ukupan obim smanjenja na 4,66 milijuna barela dnevno, ili oko 4,5 posto globalne potražnje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:34