StoryEditor
posustajanje američkog gospodarstva

OPEC prognozira moguću slabiju potražnju za naftom tokom ljeta

Piše hina  /  14.04.2023., 15:57h

Potražnja za naftom mogla bi oslabiti tokom ljeta zbog posustajanja američkog gospodarstva pod pritiskom podignutih kamatnih stopa i kontinuirano slabe nabave kineskih rafinerija, procjenjuje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Neke članice OPEC-a i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, izvijestile su da će od svibnja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 milijuna barela dnevno, navevši tek da je posrijedi "preventivna mjera" koja bi trebala stabilizirati tržište.

Neki delegati OPEC-a rekli su Reutersu da ne znaju točne razloge smanjenja.

OPEC ih je skicirao u analizi izgleda za tržište tokom ljeta, objavljenoj u četvrtak u sklopu mjesečnog izvješća, istaknuvši da su zalihe nafte prema dostupnim podacima porasle i da se svjetsko gospodarstvo sučeljava s nizom izazova.

"Komercijalne zalihe OECD-a rasle su proteklih mjeseci, a opskrba derivatima nije tijesna kao što je bila prije godinu dana", objavio je OPEC.

Dodali su i da bi uobičajeni sezonski val potražnje u SAD-u tokom ljeta moglo zakočiti eventualno slabljenje gospodarstva zbog podizanja kamatnih stopa, a otvaranje Kine nakon ukidanja covid mjera još nije rezultiralo pojačanom nabavom rafinerija.

"Treba napomenuti da potencijalni izazovi za rast svjetskog gospodarstva uključuju visoku inflaciju, zaoštravanje monetarne politike, nestabilnost financijskih tržišta i visoke razine državnog, korporativnog i privatnog duga", rekao je OPEC.

Potvrdili su ipak da u ovoj godini očekuju rast potražnje za naftom za 2,32 milijuna barela dnevno ili 2,3 posto, tek blago povisivši procjenu za Kinu.

Potvrdili su i da u ovoj godini očekuju 2,6-postotni rast svjetskog gospodarstva, upozorivši na potencijalne rizike koji bi mogli zakočiti aktivnost. Napominju i da je prelijevanje posljedica sloma nekoliko banaka u SAD-u tek u ograničenoj mjeri utjecalo na gospodarstvo.

Dnevnik.ba

09. svibanj 2024 03:42