23.06.2022., Neum - Kruzer Bolette u neumskom akvatoriju nakon prolaska ispod Peljeskog mosta. Photo: Milan Sabic/PIXSELLMILAN SABIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
zaštita okoline

Općinsko vijeće Neum protiv uplovljavanja velikih brodova u neumski akvatorij

Piše desk  /  27.06.2022., 16:01h

Na današnjoj, 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Neum donesen je Zaključak kojim se Općinsko vijeće Neum protivi uplovljavanju svih brodova dužih od 15 metara u neumski akvatorij u cilju zaštite ekološkog sustava zaljeva Neum-Klek, zaštite ribarstva, uzgoja školjaka i zaštite Neuma kao turističkog odredišta.

Općinsko vijeće Neum ovim Zaključkom traži od institucija viših razina vlasti, da u skladu sa svojim nadležnostima, onemoguće uplovljavanje plovila ovakve vrste u neumski akvatorij, prenosi Neum Online.

Podsjetimo, 23. lipnja, u Neumski zaljev je uplovio najveći brod u povijesti, ali i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

Riječ je bila o brodu na kružnom putovanju imenom “Bolette” koji je u Neumu boravio 14 sati. Mještani su u znak protesta organizirali i mirni prosvjed, ukazujući na štetnosti koje ovakvi brodovi mogu nanijeti neumskom akvatoriju. Prosvjede je podržao i načelnik općine Neum Dragan Jurković, dok se protiv uplovljavala javnosti obratila i predsjednica O.V. Daniela Matić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:52