StoryEditor

Općini Drvar prijete poplave

Piše D  /  28.01.2019., 10:01h

Općini Drvar prijete poplave zbog naglog otapanja snijega i novih padalina, a najteža situacija je u odsječenim selima prema Glamoču i Unsko-sanskom kantonu u kojem žive stariji ljudi, rekla je agenciji vršiteljica dužnosti načelnika ove općine Dušica Runić.

 

- Situacija se, nakon mirnog vikenda, naglo pogoršala zbog kiše i snijega koji je danas počeo da pada. Drvarskoj kotlini prijete poplave, jer se snijeg naglo počeo otapati - navodi Runić, prenosi Srna.

 

Ona je dodala da kanalizacijska mreža ne može primiti količinu vode koja je nastala otapanjem snijega.

 

- Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, ali ne može postići da očisti snijeg koji se počeo topiti. Uz sve to, ponovo je počeo padati snijeg - navodi Runićeva i dodaje da su na terenu i ekipe Civilne zaštite na terenu.

 

Ona je istaknula da je najteža situacija u selima prema Glamoču i Unsko-sanskom kantonu koja su odsječena.

 

- U tim selima pretežno žive stariji i bolesni ljudi koji, ukoliko im zatreba zdravstvena pomoć, ne mogu doći do Doma zdravlja u Drvaru - istakla je Runić.

 

Prema njenim riječima, zavejana su sela Boboljusci, Veliki i Mali Cvjetnić, Gruborski Naslon, Zaglavica, Motike, Poljice, Brda, Bunčevac, Župa, Župica i dijelovi Prekaje.

 

Runić je dodala da je u Drvaru i dalje na snazi stanje prirodne nesreće zbog velike količine snijega koji je proteklih dana zavejao ovo područje.

 

Prema popisu stanovništva prije rata, u Drvaru je živjelo 17.126 stanovnika, a danas svega 7.030.

 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:23